De jury van de Brusseprijs 2018 heeft uit 166 inzendingen een longlist van 11 journalistieke boeken samengesteld, waaronder De Afrikaanse droom van Carien Westerveld.

Carien Westerveld zocht uit wie de jonge Keniaanse middenklassers zijn en wat ze beweegt. Ze ontmoette hen in megakerken, bij een cursus waar je leert hoe je rijk kunt worden, op hun werk en in de kroeg. Ze sprak vele uren met de twintigers en dertigers die zij jarenlang volgde en vertelt over hun ideeën over liefde, geld, politiek en de toekomst.  Wie zijn deze jonge middenklassers en wat beweegt hen? De Afrikaanse droom is een even fascinerend als relevant boek over een generatie die in haar streven naar een welvarend, succesvol leven laveert tussen traditie en moderniteit.

De jury van de Brusseprijs 2018 bestaat uit Jutta Chorus (voorzitter), Yasmina Aboutaleb en Eelco Bosch van Rosenthal. Eind april wordt deze selectie teruggebracht tot een shortlist van 5 titels. Op zaterdag 9 juni wordt de winnaar van de Brusseprijs bekend gemaakt in een speciale uitzending op locatie van NOS Met het oog op morgen, vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

De Brusseprijs wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandse journalistieke boek. De prijs is vernoemd naar de legendarische journalist en schrijver M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). De winnaar van de Brusseprijs ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van €10.000.