Cees Nooteboom heeft dit jaar de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen voor zijn boek Scheepsjournaal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. De VPRO Bob den Uyl Prijs werd in het leven geroepen door de VPRO Gids.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste literaire en/of journalistieke reisboek uit het voorgaande kalenderjaar. De prijs is mede bedoeld om het werk van de in 1992 overleden schrijver Bob den Uyl opnieuw onder de aandacht te brengen.

Het oordel van de jury

Volgens de jury van de VPRO Bob den Uylprijs was het uiteindelijk de stijl, de diepgang en de gelaagdheid die de doorslag gaven. De driedimensionaliteit van kennis, kijken en een goede pen. Alles wat het genre te bieden heeft, komt samen in Scheepsjournaal van Cees Nooteboom, die met recht de nestor van het genre genoemd kan worden, maar die nooit eerder genomineerd werd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs.

Nooteboom heeft die pen die zoveel anderen missen, aldus de jury. Met zo’n pen wordt ook een troosteloos motel in Australië, met twee plastic stoeltjes en een zoemende airco, ineens een plek waar je wilt zijn. Omdat hij daar is en schrijft over heden en verleden van die plek. Hij weet alles over de geschiedenis van die plek en verbindt die met zijn eigen ervaringen. Nooteboom vult leegte met woorden en gedachten, maar het zijn de beschouwingen die dit boek uittillen boven het gemiddelde reisboek. Een jurylid omschreef Nooteboom als een oude, profane god die zijn commentaar geeft op de wereld en het leven. Deze schrijver weet waar hij het over heeft, is gevoelig en sentimenteel, koel en rationeel, betrokken en afstandelijk. Deze karaktereigenschappen klinken door in zijn doorleefd proza.