Cees Nooteboom neemt dit jaar de internationale literaire prijs Mondello in ontvangst. De prijsuitreiking vindt plaats op de Salone Internazionale del Libro in Turijn op zondag 21 mei aanstaande. Nooteboom zal tijdens dit openbare evenement in gesprek gaan met de Italiaanse schrijver en literatuurcriticus Ernesto Ferrero.

Cees Nooteboom debuteerde in 1955 met de roman Philip en de anderen, en bouwde sindsdien een imposant oeuvre op, bestaande uit romans, poëzie, korte verhalen en reisbeschrijvingen. Voor zijn werk ontving hij talloze onderscheidingen, waaronder  de F. Bordewijk-prijs en de Amerikaanse Pegasus Prize for Literature voor Rituelen (1980) en de Europese Aristeion Literature Prize voor Het volgende verhaal (1991). Die laatste roman is vertaald in meer dan 20 talen en betekende Nootebooms internationale doorbraak. In 2004 werd hij bekroond met de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Volgens de jury van de Mondello-prijs is Cees Nooteboom ‘een wereldburger die aanwezig weet te zijn op plekken van grootse historische gebeurtenissen, een dichter die in staat is om leven te geven aan het onzichtbare, een verteller die verbeeldingskracht als primair middel gebruikt om de melodie te vangen die verborgen gaat achter het verwarde lawaai van het alledaagse’.

Eerdere winnaars van de prijs waren Marilynne Robinson, Antonio Scurati, Emmanuel Carrère, Niccolò Ammaniti, Joe R. Lansdale, Péter Esterházy, Paolo Giordano en Elizabeth Strout.