(Novum) – Charlotte Mutsaers krijgt de P.C. Hooftprijs 2010. Het bestuur van de Stichting voor Letterkunde heeft besloten de oeuvreprijs, dit jaar voor proza, toe te kennen aan de 67-jarige schrijfster. De prijs, waar een bedrag van zestigduizend euro aan is verbonden, wordt in mei uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Het werk van Mutsaers werd al vaker bekroond. In 2000 ontving ze de Jacobus van Looyprijs en de Constantijn Huygensprijs, beide ook oeuvreprijzen.

Mutsaers krijgt de P.C. Hooftprijs voor haar proza, maar volgens de jury ligt haar 'speelse essayistiek' in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Haar oeuvre is een impliciet pleidooi voor verwondering, betovering, onbevangenheid en enthousiasme, staat in het juryrapport.

De jury onder voorzitterschap van Janet Luis noemt het proza van Mutsaers 'onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent'. “Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn.”

Eerdere laureaten van de P.C. Hooftprijs waren onder anderen dichter Hans Verhagen (2009), schrijver en socioloog Abram de Swaan (2008), Maarten Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004) en Gerrit Krol (2001).

Onlangs opende Charlotte Mutsaers in Oostende de overzichtstentoonstelling Aangespoeld met pen en penseel. Voorjaar 2010 zal deze overzichtstentoonstelling doorreizen naar het vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag. Bij de tentoonstelling verschijnt het Schrijversprentenboek Paraat met pen en penseel .