Chris de Stoop schreef vorig jaar Dit is mijn hof over de teloorgang van de landbouw en werd daarom uitgenodigd om met een boerendelegatie van de EMB naar de paus te gaan. Paus Franciscus I gaf de volgende reactie tijdens het bezoek: ‘Ik steun de boeren volledig en moedig hen aan om hun strijd voor een eerlijke landbouw voort te zetten.’ De delegatie werd tevens uitgenodigd voor een tweede, langere audiëntie binnen zes maanden.

Over Dit is mijn hof
De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.
Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.
Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

Chris de Stoop (1958) is auteur en journalist bij het weekblad Knack. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij als eerste de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten de Gouden Uil Publieksprijs. In 2010 schreef hij Vrede zij met u, zuster over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak reisden en in 2015 verscheen Dit is mijn hof, dat ‘boek van de maand’ werd bij De Wereld Draait Door.