Christophe van Gerrewey heeft de Debuutprijs 2013 gewonnen. De jury kroont zijn roman Op de hoogte daarmee tot beste debuut van 2013 en prijst zijn ‘fijne zinsneden, rake formuleringen en subtiele humor.’

Op de hoogte is een verrassende roman, met stilistisch raffinement geschreven en een ijzersterk verhaal dat de lezer bij het nekvel grijpt’, stelt de jury in haar rapport. De Debuutprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Boek.be aan een Vlaamse debutant. Aan de prijs is een bedrag van 6200 euro verbonden. Op 30 oktober, bij de opening van de Antwerpse boekenbeurs, zal Christophe van Gerrewey de prijs in ontvangst nemen.

Christophe Van Gerrewey (1982) laat zich al jaren in tijdschriften en kranten opmerken als een oorspronkelijk en veelzijdig denker. Hij ontving de essayprijs van Filosofie Magazine en de Prijs voor Jonge Kunstkritiek. Hij debuteerde in 2012 met de roman Op de hoogte, die ook werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Cutting Edge Award en de Academica Literatuurprijs. Onlangs verscheen zijn tweede roman Trein met vertraging.

Over Op de hoogte:
Een man ontwaakt in het huis van vrienden die op vakantie zijn. In het gezelschap van hun kat herinnert hij zich de vorige zomer, toen er nog een vrouw bij hem was. Hij besluit haar te schrijven om haar op de hoogte te brengen van recente ontwikkelingen. Hij brengt de plekken in herinnering waar ze hebben verbleven, de dingen die ze tegen elkaar hebben gezegd, de geheimen die ze met elkaar deelden. Steeds uitgebreider komt de afwezige geliefde zelf aan het woord, totdat haar stem de zijne verdringt en al zijn mankementen etaleert.
Op de hoogte is een slim en geestig relaas van een verbroken relatie die blijft echoën. Het is een tragikomische poging om vat te krijgen op de praktische moeilijkheden en tegenstrijdige verlangens van de moderne liefde. De vraag is of we de liefde kunnen begrijpen als we onszelf niet eens begrijpen.

‘Van Gerrewey kan een steen nog tot leven wekken.’ – de Volkskrant
‘Moeiteloos wisselt deze begaafde stilist dan ook lyrische liefdes- en haatverklaringen af met bijtende maatschappij- en literatuurkritiek.’ – NRC Handelsblad
‘Een fascinerend en overtuigend debuut.’ – De Standaard