Nieuws / Congo bekroond met NDR Kultur Sachbuchpreis Médicis Essai

16.11.2012

Congo bekroond met NDR Kultur Sachbuchpreis Médicis Essai

David Van Reybrouck heeft de Duitse NDR Kultur Sachbuchpreis gewonnen, voor het beste non-fictieboek van 2012. De prijs wordt dinsdag 20 november uitgereikt tijdens een feestelijk gala in Hannover, en bestaat uit een geldbedrag van € 15.000. Van Reybrouck ontvangt de prijs voor Kongo. Eine Geschichte, dat in het voorjaar verscheen bij Suhrkamp Verlag. Er is inmiddels al een vierde druk verschenen. Het boek maakte furore met onder andere jubelende recensies in Der Spiegel. Het historisch tijdschrift Damals. Das Magazin für Geschichte koos Congo als boek van het jaar 2012.

Prijzenregen
Op 6 november jl. won Van Reybrouck de Prix Médicis Essai, de meest prestigieuze prijs voor non-fictie in Frankrijk, met Congo, Une histoire dat onlangs bij Actes Sud verscheen.
In Nederland werd Congo, een geschiedenis al bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de Jan Greshoffprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010.

Vertalingen
Het boek werd behalve in Duitsland en Frankrijk ook in Denemarken en Noorwegen uitgegeven. Vertaalrechten zijn verder verkocht aan Engeland, de Verenigde Staten, Zweden, Finland en Polen.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Hij schreef een roman, Slagschaduw, en gedichten. Zijn toneelstuk Missie werd niet alleen in Nederland en België, maar ook in Frankrijk en Duitsland met veel succes opgevoerd. Zijn grootste succes is Congo, een geschiedenis, dat in mei 2010 verscheen.
Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay op. Najaar 2011 verschenen Twee monologen – Die siel van die mier | Missie en Neem bijvoorbeeld graniet. De Europese grondwet in verzen, in samenwerking met Peter Vermeersch.
In maart 2013 wordt Frisse democratie. Een dringende oproep tot vernieuwing verwacht.

Meer over de auteur

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Zijn essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse...

David Van Reybrouck

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020