De Bezige Bij

Danssolo en theatersolo naar het werk van Albert Camus

In oktober gaan twee voorstellingen in première die beiden zijn gebaseerd op het werk en leven van Albert Camus: Zwarte voeten en One Man without a Cause. Tevens verschijnt op 30 oktober een speciale editie van De vreemdeling ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van De Bezige Bij, met een introductie door David Van Reybrouck.

Zwarte voeten

Theatermaker Rory de Groot presenteert 11 oktober Zwarte Voeten, de theatersolo die hij maakte met als inspiratiebron het leven van Camus en zijn liefde voor voetbal. Naast Camus’ verhaal vertelt Rory de Groot ook het onbekende verhaal van een Algerijns rebellenelftal dat in de gruwelen van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog uitgroeide tot een krachtig politiek symbool van het Algerijnse verzet.
Zwarte Voeten is een theatervoorstelling over morele keuzes en idealen die één van de grootste schrijvers van de Westerse literatuur op bijzondere wijze verbindt met één van de grootste sporten ter wereld, voetbal.

Zwarte voeten gaat op 11 oktober in première in de Rotterdamse Schouwburg en zal daarna tot en met 23 mei 2015 touren. Kijk hier voor meer informatie en de speellijst.

One Man without a Cause

Het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum Amsterdam (ICK) liet zich ook inspireren door het werk van Albert Camus en presenteert de Nederlandse première van One Man without a Cause, een danssolo gemaakt door danser-choreograaf Emio Greco en scenograaf Pieter C. Scholten. Het stuk is gebaseerd op het existentialistische gedachtengoed van Albert Camus en in het bijzonder op zijn klassieker De vreemdeling. De manier waarop Camus een filosofisch vraagstuk omzet in fictie inspireerde Greco en Scholten om eenzelfde vertaalslag te maken naar de dans.
One Man without a Cause verhaalt een filosofisch dilemma. Speel je het absurde spel van de maatschappij mee? Hoe kun je jezelf als individu daaraan onttrekken?

One Man without a Cause gaat op 12 oktober in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam en zal daarna tot en met februari 2015 op tournee gaan. Kijk hier voor meer informatie en de speellijst.

Feesteditie De vreemdeling

Dit najaar bestaat De Bezige Bij 70 jaar. Onder het motto ‘Alle dagen feest’ presenteert De Bezige Bij twaalf klassiekers uit het fonds, ingeleid door twaalf exponenten van de huidige literaire garde. David Van Reybrouck koos De vreemdeling als zijn favoriete roman en schreef een introductie bij deze speciale éénmalige editie voor de prijs van (slechts) € 7,-. Deze verschijnt op 30 oktober a.s.

Mobiele versie afsluiten