Nieuws / David Van Reybrouck Zomergast

04.07.2014

David Van Reybrouck Zomergast

David Van Reybrouck is op zondag 24 augustus te gast in de bekende Vpro-serie Zomergasten.

Hij brak in 2010 door met zijn boek Congo: een geschiedenis. Het boek werd overladen met prijzen, waaronder de Libris Geschiedenisprijs, de Ako Literatuurprijs en de Franse Prix Médicis.

Van Reybrouck studeerde filosofie en archeologie in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 debuteerde hij met De plaag, waarvoor hij de Vlaamse debuutprijs kreeg. Er volgden essays, gedichten, theaterteksten (o.a. Missie en Die siel van die mier) en een roman, Slagschaduw (2007).

Zijn verhalen worden veelal gevoed door onderzoek ‘van onderop’, door middel van gesprekken en oorspronkelijke bronnen. Dit jaar kreeg Van Reybrouck de Gouden Ganzenveer om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven, maar ook vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Hij was de oprichter van de G1000, een burgertop die duizend Belgen liet overleggen voor een betere democratie, een initiatief dat inmiddels ook in Nederland navolging heeft gekregen. Zijn recentste werk is Tegen verkiezingen (2013), waarin hij laat zien hoe verkiezingen gedateerd zijn als democratisch instrument.

Zomergasten is vanaf 20 juli zes zondagen te zien op Nederland 2, vanaf 20:15 uur. Presentator is Wilfried de Jong. David Van Reybrouck is de laatste Zomergast.

Meer over de auteur

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Zijn essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse...

David Van Reybrouck

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020