Dit najaar bundelen uitgeverijen Lebowski en De Bezige Bij de krachten en gaan gezamenlijk het oeuvre van Jan Arends opnieuw uitgeven. In november 2014 zal proza en poëzie van de legendarische auteur Jan Arends opnieuw het licht zien, voorzien van voorwoorden van bekende Nederlandse auteurs. Daarnaast verschijnen een keuze uit Arends poëzie door Arie Boomsma (Roofbloem) en een herziene editie van Angst voor de winter, de biografie van Arends, geschreven door Nico Keuning. Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat Arends een eind aan zijn leven maakte.

Het oeuvre van Jan Arends (1925-1974), hoewel bescheiden van omvang (in totaal beslaat Arends’ gehele productie nauwelijks 500 bladzijden), wordt alom beschouwd als een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur.

De titels die in november verschijnen, worden voorzien van een voorwoord door Inez van Dullemen (Keefman), Maartje Wortel (Ik had een strohoed en een wandelstok), Menno Wigman (Lunchpauzegedichten) en Arie Boomsma (Roofbloem, een keuze uit de poëzie). Alle omslagen, evenals die van de biografie, zijn ontworpen door Dog & Pony. De uitgaven worden in november feestelijk gepresenteerd tijdens een speciaal event waar het oeuvre van Arends centraal zal staan: een bonte mix van proza, poëzie, toneel en film.

Tijdens de Boekenweek 2015 (thema: Waanzin) zal er speciale aandacht zijn voor Keefman, het beroemde verhaal van Arends dat vanuit het perspectief van de psychiatrische patiënt is geschreven. De monoloog, gebaseerd op het verhaal, zal tijdens die periode landelijk worden opgevoerd.