Het eerste verkoopnieuws van de Frankfurter Buchmesse 2015

In het jaar dat De Bezige Bij voor de 50ste keer met een stand aanwezig was op de Frankfurter Buchmesse, werden er opnieuw goede zaken gedaan en voorbereid. Een overzicht van de tot dusverre verkochte rechten:

Chris de Stoop
Vlak voor de Frankfurter Buchmesse werden de Duitse vertaalrechten van Chris de Stoops boek Dit is mijn hof met een overtuigend pre-emptive bod al van de markt gehaald door S. Fischer Verlag. Scouts in de hele wereld pikten het boek op en dit leidde tot serieuze belangstelling uit Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje en China.

Ernest van der Kwast
Tijdens de beurs boden meerdere Chinese uitgevers op de succesvolle roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast. Het boek ging uiteindelijk na verschillende biedingsronden naar uitgeverij Dook uit Shanghai. Ook landen zoals Slovenië, Italië en Brazilië toonden belangstelling in De ijsmakers.
Eerder al werden de Duitse en Engelse vertaalrechten van de roman al verkocht. In mei 2016 verschijnt de Duitse vertaling van De ijsmakers bij btb-Verlag, onderdeel van Random House, dat het boek als leading title zal brengen. Tijdens de beurs lichtten zij hun inventieve en uitgebreide marketingplannen nader toe. Volgend jaar verschijnt ook de Engelse vertaling van De ijsmakers bij Scribe in Engeland en Australië. Scribe verzekerde zich tevens van de Engelse wereldrechten van Mama Tandoori door een dag voor de beurs al een bod te doen.

Guy Verhofstadt
De ziekte van Europa van Guy Verhofstadt ging naar Basic Books in New York (wereldrechten Engels), naar Editions Plon/Marque Belge (Franstalige co-productie), Comunicare (Roemenië) en naar EP Books (Griekenland).

Paul Verhaeghe
Autoriteit van Paul Verhaeghe werd verkocht aan Verlag Antje Kunstmann in Duitsland en aan Scribe in Engeland en Australië.

W.F. Hermans
Archipelago Books uit New York kocht de novelle Het behouden huis van W.F. Hermans na bemiddeling door het Nederlands Letterenfonds.

Harry Mulisch
De aanslag van Harry Mulisch zal in het Arabisch vertaald worden bij Al Karma.

David Van Reybrouck
Tegen verkiezingen ging naar Wallstein Verlag in Duitsland, nadat het eerder al werd verkocht aan China, Denemarken, Frankrijk, Italië, Korea, Noorwegen, Portugal en Zweden.

Tommy Wieringa
Caesarion van Tommy Wieringa wordt in het Spaans vertaald en zal in april 2016 gepubliceerd worden bij Intermedio Editores in Bogota in Columbia en verspreid in Ecuador, Panama en Guatemala. Eerder verscheen de roman al in vertaling in Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Jan Drost
Denken helpt van Jan Drost werd verkocht aan Alchemist Books in Korea en eerder al aan de Chinese uitgeverij FLTRP.

Ross/Sjöwall
De vrouw die op Greta Garbo leek van Tomas Ross en Maj Sjöwall zal in het Italiaans verschijnen bij Sellerio.

Margriet de Moor
Hanser Verlag gaat voor het ‘Gastlandauftritt’ in 2016 een verhaal van Margriet de Moor Auf den ersten Blick, in een kleine hardcovereditie op de markt brengen.

Nederlandse reeks met Marcel Möring en Harry Mulisch
De Duitse uitgever Klaus Wagenbach komt met een speciaal vormgegeven Nederlandse reeks waarin onder meer Marcel Mörings Modelvliegen en Harry Mulisch’ Het zwarte licht een prominente plek krijgen.

Stefan Hertmans
De Poolse uitgever van Stefan Hertmans, Marginesy, gaat ook Hertmans’ boeken Harder dan sneeuw en Naar Merelbeke uitgeven.

Aimée de Jongh
Er was op de beurs ook veel interesse voor de Duitse vertaalrechten van de graphic novel De terugkeer van de wespendief. De vertaalrechten van aanstormend talent Aimée de Jongh – bekend door haar boekanimaties voor De Wereld Draait Door en in het bezit van de Sint-Michielsprijs – werden voor de beurs aan de Engelse uitgever SelfMadeHero, de Spaanse uitgever Ponent Mon en de Servische uitgever Komiko verkocht.

De Bezige Bij 50 jaar op de Frankfurter Buchmesse
Tot slot dit heuglijke nieuws: De Bezige Bij ontving van de beursorganisatie een certificaat, een fles champagne én een taart omdat de uitgeverij voor de 50ste keer op de Buchmesse aanwezig was met een stand.

Uitgever/directeur Henk Pröpper met Tobias Voss, Geschäftsleiter Intetnationale Märkte en Anne-Kathrin Häfner, Senior Sales Manager

Op de foto: uitgever/directeur Henk Pröpper met Tobias Voss, Geschäftsleiter Intetnationale Märkte en Anne-Kathrin Häfner, Senior Sales Manager