Uitgeverij De Bezige Bij heeft de rechten verworven van alle eerder verschenen boeken van Svetlana Alexijevitsj. De uitgeverij heeft daarover afgelopen week overeenstemming bereikt met haar agent. Alexijevitsj kreeg donderdag 8 oktober j.l. de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend ‘voor haar meerstemmige geschriften, een monument voor het lijden en moed in onze tijd’ (juryrapport). De Nobelprijs voor de Literatuur wordt op 10 december in Stockholm uitgereikt.

De Bezige Bij is voornemens in het voorjaar van 2016 met de eerste backlisttitel te komen, haar meesterwerk De oorlog heeft geen vrouwelijk gezicht. In dit boek, waarmee Alexijevitsj in 1985 debuteerde en dat ook internationaal veel succes oogstte, vertellen vrouwelijke soldaten uit het Rode Leger over hun ontberingen in de Tweede Wereldoorlog.

Eerder gaf De Bezige Bij al haar meest recente werk uit, Het einde van de rode mens. Leven op de puinhopen van de Sovjet-Unie. Hierin laat Alexijevitsj honderden getuigen aan het woord over hún Sovjet-Unie, meer dan twintig jaar nadat de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Met een opmerkelijke openheid vertellen zij hoe de omwenteling van 1991 hun levensloop beïnvloedde, hoe hun wereldbeeld veranderde, hoe ze op zoek moesten naar een nieuwe identiteit. Het einde van de rode mens verscheen eind 2014 in vertaling en is in zowel een gebonden als een paperbackeditie leverbaar.

Svetlana Alexijevitsj (1948) is een Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste. Ze schreef succesvolle boeken over de Tweede Wereldoorlog, de Sovjetoorlog in Afghanistan en de Tsjernobylramp. Alexijevitsj werd vervolgd door het Loekasjenko-regime en moest in 2000 naar West-Europa vluchten, maar woont sinds 2012 weer in Wit-Rusland. Ze won talloze prijzen, waaronder de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung (1998), de National Book Critics Circle Award (2005), de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (2013) en de Prix Médicis essai (2013).