De Bezige Bij

De Gids-lezing door Édouard Louis

 

Op dinsdag 2 oktober zal Édouard Louis de zevende De Gids-lezing geven in Paradiso Amsterdam. Louis zal spreken over de stem van de onderklasse in de literatuur.
Na de lezing wordt Louis geïnterviewd door schrijver en De Gids-redacteur Fiep van Bodegom. Drie bekende acteurs, Florian Myjer, Vincent Rietveld (De Warme Winkel) en Marien Jongewaard (Nieuw West), dragen ieder op geheel eigen wijze voor uit Louis’ werk.

Édouard Louis (geboren als Eddy Bellegueule, 1992) is socioloog en schrijver. Hij debuteerde in 2014 met Weg met Eddy Bellegueule (vertaald door Edu Borger): een roman over zijn jeugd in een noord-Frans arbeidersmilieu: een masculiene wereld, waarin voor zijn homoseksualiteit geen plek was. Het boek, een bestseller in Frankrijk, leidde tot heftige discussies over de kloof tussen arm en rijk. Het werd naar twintig talen vertaald.

Op 4 oktober verschijnt Ze hebben mijn vader vermoord (vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos). Dit is een aanklacht tegen de politieke elite en deed veel stof opwaaien in Frankrijk. Louis toont erin dat politieke besluitvorming de elite zelf nauwelijks raakt, maar de levens van mensen aan de onderkant dramatisch beïnvloedt.

Mobiele versie afsluiten