De ochtend valt van Manon Uphoff staat op de shortlist van de Opzij Literatuurprijs 2013, de prijs voor de beste roman uit 2012 van een Nederlandstalige schrijfster.
Volgens de jury hebben de genomineerde romans ieder een volstrekt eigen stem en steken ze met kop en schouders boven de rest van de literaire oogst van 2012 uit. De jury, onder voorzitterschap van Inez Weski, bestaat uit Yra van Dijk (docent Universiteit van Amsterdam), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Marja Pruis (De Groene Amsterdammer), Lies Schut (De Telegraaf) en Margriet van der Linden (Opzij).

De andere genomineerde titels zijn Dorst van Esther Gerritsen (De Geus), Liefde heeft geen hersens van Mensje van Keulen (Atlas Contact), Vrij man van Nelleke Noordervliet (Atlas Contact) en De kermis van Gravezuid van Hannah van Wieringen (De Harmonie).

De winnares van de Opzij Literatuurprijs 2013 wordt 20 april in AVRO’s Opium TV op Nederland 2 bekendgemaakt. Het meinummer van Opzij zal geheel in het teken staan van literatuur. Aan de Opzij Literatuurprijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. Klik hier voor meer informatie over de prijs.