Nieuws / De perzik van onsterfelijkheid van Jan Wolkers in het theater

23.04.2015

De perzik van onsterfelijkheid van Jan Wolkers in het theater

De perzik van onsterfelijkheid, de roman van Jan Wolkers, wordt geadapteerd en opgevoerd als theatervoorstelling door Swarte Kunst.

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en dinsdag 12 mei zijn de try-outs in Toneelschuur Haarlem, op woensdag 13 mei is de première. Daarna zijn er opvoeringen van donderdag 14 t/m zaterdag 16 mei in Toneelschuur Haarlem en op dinsdag 19 mei in de Stadsschouwburg Utrecht. Vanaf oktober 2015 is er een landelijke tournee.

Amsterdam 1980. Tijd van krakersrellen maar ook het jaar waarin op 5 mei de Canadezen opnieuw als helden van de bevrijding de stad Amsterdam werden binnengehaald. En tevens de laatste dag van Ben Ruwiel uit de roman De perzik van onsterfelijkheid van Jan Wolkers. Hij ziet hoe de Canadezen feestelijk marcheren over de Berlagebrug, symbool van socialistische idealen. Gedesillusioneerd ruimt oud-verzetsheld Ruwiel die dag zijn leven op. Alleen zijn aftakelende hond Snoet houdt hem en zijn liefdeloze huwelijk nog op de been. De perzik van onsterfelijkheid is een voorstelling over een zwerftocht van Ruwiel door de stad, zoekend naar wat er overbleef van zijn idealen en zijn huwelijk. Met live video, poppenspel, muziek, een tekstbewerking van Rik van den Bos en spel van Ali Çifteci en Margje Wittermans brengt Rieks Swarte de roman van Wolkers tot leven op het toneel.

De perzik van onsterfelijkheid is de eerste voorstelling van Swarte Kunst, de stichting die Rieks Swarte oprichtte voor het maken van eigen producties na het opheffen van de Firma Rieks Swarte. Swarte zag op 5 mei 1980 met eigen ogen hoe de oude Canadese veteranen opnieuw werden ontvangen als bevrijders en werd getroffen van de betekenis van het boek van Wolkers hierover. Hoofdpersoon is Ben Ruwiel: voormalig verzetsstrijder, maar niet zoals de Canadezen als een held toegejuicht op die bewuste 5 mei-dag. Ben lijdt onder zijn slechte huwelijk met de alcoholistische Corry. Tussen hen in hangt de dood van verzetsheld Henk, Corry’s eerste geliefde. Het enige wat Ben en Corry nog bindt, is hun stokoude hond Snoet. Ruwiel trekt door de straten van Amsterdam en verdwaalt in het Rijksmuseum, waar hij plotseling oog in oog komt te staan met een Chinees schilderij: de perzik van onsterfelijkheid.

Rieks Swarte maakt ‘beeldend, speels en visueel theater met veel aandacht voor kinderlijke verwondering.’ (de Volkskrant). Met De Perzik van Onsterfelijkheid maakt hij een voorstelling waarbij met een live-videocamera die door maquettes en tekeningen reist, een wereld tot leven wordt gewekt. Ali Çifteci speelt Ben Ruwiel, Margje Wittermans speelt alle andere rollen. Snoet de hond wordt vertolkt door een pop. Rik van den Bos schreef de toneelbewerking van De perzik van onsterfelijkheid.

Meer over de auteur

Jan Wolkers

Jan Wolkers (1925) groeide op in een gereformeerd middenstandersgezin. In 1943 dook hij onder in Leiden en studeerde aan de Leidse schilderacademie. Na een periode aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, studeerde hij van 1949 tot 1953 beeldhouwkunst aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1957 ging Wolkers op uitnodiging van de...

Jan Wolkers

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020