Nieuws / De slag om Srebrenica wint Prinsjesboekenprijs 2015

11.09.2015

De slag om Srebrenica wint Prinsjesboekenprijs 2015

Bezige Bij-auteur Frank Westerman heeft met zijn boek De slag om Srebrenica de Prinsjesboekenprijs 2015 gewonnen. Deze prijs voor het beste boek over de landelijke Nederlandse politiek werd vandaag in de Eerste Kamer aan Frank Westerman uitgereikt door Ank Bijleveld-Schouten. De auteur ontving naast de prijs ook een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro.

De prijs is in 2014 ingesteld om het belang te benadrukken van boeken over de nationale politiek en om de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De jury, onder leiding van de voormalige fractievoorzitter van de ChristenUnie, prees De slag om Srebrenica omdat de ‘persoonlijke, maatschappelijke, en politieke geschiedenis verbonden wordt in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt’. De andere genomineerden waren El Rey van Hans Goossen en Theo Snieken, en Vrouw achter de Troon van W.H. Weenink.

Over De slag om Srebrenica
Juli 1995: Srebrenica valt. Servische strijders overrompelen Dutchbat en vermoorden duizenden mannen. Nu, twintig jaar later, keert Frank Westerman terug naar de voormalige enclave waarin hij destijds tweemaal wist door te dringen.
In De slag om Srebrenica brengt hij zijn tijdloze en meest onthullende Balkan-werk bijeen, aangevuld met een actueel slotdeel, ‘De naschok’: een stilmakend reisverslag over de kras op de volksziel die Srebrenica vandaag de dag nog altijd is.

Frank Westerman was in de eerste jaren van de oorlog correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Zijn ervaringen legde hij vast in De brug over de Tara. Voor NRC Handelsblad reconstrueerde hij de val van Srebrenica in een reeks spraakmakende artikelen die in Het zwartste scenario zijn uitgewerkt (1997, met coauteur Bart Rijs).

Meer over de auteur

Frank Westerman

Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Najaar 2013 verscheen Stikvallei. Zijn El Negro en ik (2004) is...

Frank Westerman

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020