De Bezige Bij

De slag om Srebrenica wint Prinsjesboekenprijs 2015

Bezige Bij-auteur Frank Westerman heeft met zijn boek De slag om Srebrenica de Prinsjesboekenprijs 2015 gewonnen. Deze prijs voor het beste boek over de landelijke Nederlandse politiek werd vandaag in de Eerste Kamer aan Frank Westerman uitgereikt door Ank Bijleveld-Schouten. De auteur ontving naast de prijs ook een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro.

De prijs is in 2014 ingesteld om het belang te benadrukken van boeken over de nationale politiek en om de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De jury, onder leiding van de voormalige fractievoorzitter van de ChristenUnie, prees De slag om Srebrenica omdat de ‘persoonlijke, maatschappelijke, en politieke geschiedenis verbonden wordt in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt’. De andere genomineerden waren El Rey van Hans Goossen en Theo Snieken, en Vrouw achter de Troon van W.H. Weenink.

Over De slag om Srebrenica
Juli 1995: Srebrenica valt. Servische strijders overrompelen Dutchbat en vermoorden duizenden mannen. Nu, twintig jaar later, keert Frank Westerman terug naar de voormalige enclave waarin hij destijds tweemaal wist door te dringen.
In De slag om Srebrenica brengt hij zijn tijdloze en meest onthullende Balkan-werk bijeen, aangevuld met een actueel slotdeel, ‘De naschok’: een stilmakend reisverslag over de kras op de volksziel die Srebrenica vandaag de dag nog altijd is.

Frank Westerman was in de eerste jaren van de oorlog correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Zijn ervaringen legde hij vast in De brug over de Tara. Voor NRC Handelsblad reconstrueerde hij de val van Srebrenica in een reeks spraakmakende artikelen die in Het zwartste scenario zijn uitgewerkt (1997, met coauteur Bart Rijs).

Mobiele versie afsluiten