De Bezige Bij

Documentaire Niet te stillen onrust: Bas Heijne over Couperus

Ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van Louis Couperus ging Bas Heijne met regisseur Jan Louter op zoek naar de wortels van de grote romans Het boek der kleine zielen en De stille kracht. Het resultaat is de documentaire Niet te stillen onrust, die werd uitgezonden in Het Uur van de Wolf.

Kijk hier de documentaire terug:

Naar aanleiding van de documentaire zet themakanaal Cultura24 haar programmering de eerste week van oktober in het teken van Louis Couperus, met onder andere de uitzending van de televisieklassiekers Kleine zielen en Eline Vere.

Bas Heijne schreef Angst en schoonheid. De mystiek der zichtbare dingen, een bevlogen essay over leven en werk van Louis Couperus. Heijne haalt Couperus naar deze tijd en laat zien dat de levensvragen die hij zich stelde nog altijd ónze vragen zijn: ‘Hoe kan een mens zichzelf overeind houden in een wereld waarin alles vergankelijk is, waarin de mens die zich ontworstelt aan de benepenheid van zijn eigen kleine wereld niet automatisch een rijker, zinniger leven wacht, maar misschien juist de wanhoop van de totale leegte?’ Heijne dringt door tot de kern van het werk van Couperus. Zijn boek is ook een persoonlijke confrontatie met een schrijver die hem meer over zichzelf heeft geleerd dan welke denker ook.

Mobiele versie afsluiten