De Bezige Bij

Documentaire: Op zoek naar Borges in Buenos Aires

Op zondag 11 maart om 21.00 uur zendt Radio 1 een documentaire uit over Jorge Luis Borges. Documentairemaakster Marlous Lazal ging voor Holland Doc Radio naar Buenos Aires, in de voetsporen van Borges.

Aan de hand van Borges’ Alle gedichten trok zij door Argentinië en Uruguay, langs bekende en belangrijke plaatsen uit het leven van Borges. Lazal sprak o.a. met zijn weduwe Maria Kodama over de liefde en de haiku, over zijn gedichten, zijn nalatenschap, en zijn zijn leven.

In het veelbeluisterde radioprogramma ‘Noche Tras Noche’ van Radio Nacional de Argentina doet Lazal een oproep en bellen luisteraars met hun lievelingsgedicht van Borges. De reis voert verder naar Montevideo, waar bevriende schrijver Enrique Estrázulas een perfecte Borgesimmitatie ten beste geeft. In Concordia, in het noorden van Argentinië, maakt de jonge rapper Maüss, intellectuele gangsterrap geïnspireerd door teksten van Borges. Maar ook spreekt een taxichauffeur over de tegendraadse politieke houding van Borges.

Heimwee naar het heden neemt je mee in een wereld van tango’s en tradities, het kolkende Buenos Aires en de verstilling van de Rio de la Plata, waar Borges alles behalve een ‘dode schrijver’ is.

Meer informatie op http://www.radio1.nl/hollanddocradio

Mobiele versie afsluiten