De Bezige Bij

Drie reisverhalen voor lange winteravonden

Op 8 december verschijnen bij De Bezige Bij drie reisverhalen voor de lange winteravonden: Vrouwen van de wereld van Tommy Wieringa, In de sporen van Don Quichotte van Cees Nooteboom en Een verlate reis van Daan Heerma van Voss.

Tommy Wieringa – Vrouwen van de wereld

‘Ze had een streng, aangrijpend gezicht, het portret van een Castiliaanse vorstin, het gezicht hoog en edel boven de witte kraag.’ Muzes en minnaressen, excentrieke dames op leeftijd, pornosterren en feministes. In Vrouwen van de wereld zijn de stukken samengebracht die Tommy Wieringa tijdens zijn reizen schreef over de vrouwen die hij ontmoette, alsook over zijn moeder, die hem de smaak voor de wereld gaf. Zie de vrouw door de ogen van de schrijver die waarnemer wil zijn, maar al te vaak deelnemer wordt.

Cees Nooteboom – In de sporen van Don Quichotte

Cees Nooteboom wordt van jongs af aan gedreven door nieuwsgierigheid naar de wereld. Reizen is voor hem meer dan het overbruggen van afstanden, het is zijn manier van leven. Met een variant op een uitspraak van die andere grote reiziger in de Nederlandse literatuur, Louis Couperus, zou Nooteboom kunnen zeggen: ‘Zo ik iets ben, ben ik reiziger.’ In de sporen van Don Quichotte bevat een selectie uit zijn reisverhalen, bijeengebracht door de Colombiaanse Universiteit van de Andes ter gelegenheid van Nootebooms bezoek aan de internationale boekenbeurs in Bogota.

Daan Heerma van Voss – Een verlate reis

Het is de reis die hij met een ander had moeten maken, beseft Daan Heerma van Voss. Eerder had hij zijn vriend Daan de Jong, naar wie hij is vernoemd en wiens vader in Auschwitz heeft gezeten, gevraagd om samen te gaan. Daan de Jong stierf voor ze het plan konden uitvoeren. Daan Heerma van Voss’ reis naar Auschwitz in 2015 is een ode aan die vriend. NRC Handelsblad

prees Een verlate reis als ‘een intelligent autobiografisch essay van een begenadigde jonge schrijver die evenmin als Harry Mulisch woorden kan vinden om zijn gevoelens op de eenzaamste plek ter wereld uit te drukken’.

Mobiele versie afsluiten