De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2019 is door de jury bekendgemaakt. Op de longlist staan onder andere de bij De Bezige Bij uitgegeven boeken Het vloekhout van Johan de Boose, Patricia van Peter Terrin en Voor het vergeten van Peter Verhelst.

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wees onzichtbaar van Murat Isik. Voorzitter van de jury dit jaar is gewezen minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Zij maakt de winnaar bekend op 6 mei in het Amstel Hotel, live in Nieuwsuur op NPO2.
Tegelijk lanceert de organisatie van de Libris Literatuur Prijs www.startjouwleesclub.nl om nog meer mensen te interesseren voor de gekozen boeken en enthousiasmeren om die te gaan lezen. Lezers die zich opgeven op de site maken kans op prijzen door een leesclub van minimaal twee personen te vormen rond één van de boeken. Onder de prijzen: het bijwonen van de prijsuitreiking tijdens het besloten galadiner, met een overnachting in het Amstel Hotel in Amsterdam.
Voormalig Libris Prijswinnaar en juryvoorzitter Abdelkader Benali is de eerste van de zes ambassadeurs van de campagne die iedereen uitnodigt om een leesclub te vormen. In de komende weken worden de andere ambassadeurs bekendgemaakt. Op 18 maart volgt de shortlist met de zes genomineerden en vanaf die datum bezoekt iedere ambassadeur een van de leesclubs persoonlijk.