De Bezige Bij

Duitse vertaalster Oorlog en terpentijn genomineerd voor Filter Vertaalprijs 2015

De Duitse vertaling van Oorlog en Terpentijn door Ira Wilhelm is genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2015. De prijs wordt toegekend voor de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. De jury koos voor vertalingen van boeken uit verre en nabije landen, verschillende tijden en uiteenlopende talen. Op zaterdag 16 mei wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het internationale literatuurfestival City2Cities.

Genomineerd zijn:
– Anneke Alderlieste voor De Thibaults van Roger Martin Du Gard (Meulenhoff)
– Gerard Cruys voor Venushaar van Michail Sjisjkin (Querido)
– Luk Van Haute voor de bloemlezing Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen (Atlas Contact)
– Josephine Rijnaarts voor Rummelplatz van Werner Bräunig (Lebowski)
– Jan Pieter van der Sterre voor Analogie, de kern van ons denken van Douglas Hofstadter & Emmanuel Sander (Atlas Contact)
– Ira Wilhelm voor Der Himmel meines Großvaters, haar vertaling in het Duits van Stefan Hertmans Oorlog en terpentijn (Carl Hanser Verlag / De Bezige Bij)

De jury bestond uit Mari Alföldy, de winnares van 2014, Isabel Lorda Vidal, vertaalster van onder meer Cees Nooteboom in het Spaans en directeur van het Nederlandse Instituto Cervantes, Els Snick, vertaalster en promotor van Joseph Roth in de Lage Landen. Zij werden bijgestaan door Ilse Logie, de nieuwe voorzitter, en Ton Naaijkens, de laatste twee namens de redactie van Filter. Een uitgebreide beargumentering van de nominaties zal te lezen zijn in het eerste nummer van de tweeëntigste jaargang van Filter, tijdschrift over vertalen dat op 8 april verschijnt.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking wordt op 16 mei een feestelijk programma rond de genomineerde vertalingen georganiseerd tijdens City2Cities 2015. Het internationale literatuurfestival vindt dit jaar plaats op 15 & 16 mei in het monumentale postkantoor op de Neude (Utrecht) en kent optredens van Michel Faber, Eleanor Catton en vele anderen.

Mobiele versie afsluiten