De novelle Giovanna’s navel van Ernest van der Kwast is pas drie weken uit in Duitsland, maar heeft inmiddels al drie drukken gekregen. Het boek, in het Duits Fünf Viertelstunden bis zum Meer getiteld, staat voor de tweede achtereenvolgende week in de Duitse Spiegel-bestsellerlijst, op plaats 29.

De novelle werd na verschijnen direct positief besproken door grote kranten als de Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Neue Zürcher Zeitung. Kort daarop prees journaliste Christine Westermann het boek op televisie: ‘Vederlicht geschreven en zeer verfijnd […]. Een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen.’ De Duitse recensenten roemen vooral de aangrijpende manier waarop Van der Kwast over de onvervulde liefde tussen Giovanna en Ezio schrijft. ‘Prachtig vertelde novelle, die zelfs de meest nuchtere scepticus overtuigt van het geloof in de ware liefde,’ beaamde ELLE. De Duitse vertaling is uitgegeven door Mare Verlag, in een gebonden editie met leeslint. Deze uitvoering riep ook vragen op: ‘Waarom heeft een boek dat slechts 96 bladzijden telt een leeslint nodig?’ schreef criticus Harff-Peter Schönherr. ‘Raadselachtig. Temeer omdat je het boek niet weg zult leggen voordat je bij de laatste pagina bent aangekomen.’ Katja Scholtz van Mare Verlag laat weten ‘dolgelukkig’ te zijn en verwacht dat de verkoop zal doorlopen. Ernest van der Kwast is ook heel blij met het succes: ‘Ik volg in Duitsland graag Cees Nooteboom op.’

De nieuwe roman van Ernest van der Kwast, De ijsmakers, werd onlangs na een spannende veiling, waar acht Duitse uitgevers aan meededen, verkocht aan het gerenommeerde btb Verlag. De Duitse vertaling zal in 2016 verschijnen. Het boek werd zowel in Nederland als in Vlaanderen lovend besproken. Vlak voor de Boekenweek verscheen de vierde druk.

Voor meer informatie:

Afdeling Rechten
Uitgeverij De Bezige Bij

Uta Matten
u.matten@debezigebij.nl

Marijke Nagtegaal
m.nagtegaal@debezigebij.nl