Persbericht:

E-books van De Bezige Bij voortaan met watermerkbeveiliging

Alle titels die De Bezige Bij, Thomas Rap, Cargo en Balans als e-book aanbieden zijn vanaf heden voorzien van een watermerk, in plaats van de eerdere beveiliging Adobe DRM. Met deze gebruiksvriendelijke vorm van beveiliging wil de uitgeverij haar titels zo toegankelijk mogelijk maken voor de lezer.

Watermerkbeveiliging, soms ook wel social DRM genoemd, houdt in dat de gegevens van de aankoper op zichtbare en onzichtbare manieren worden versleuteld in het e-bookbestand. De e-books kunnen gedeeld worden, maar om piraterij tegen te gaan, blijft de oorspronkelijke koper altijd te achterhalen. Hiermee wordt de consument aangespoord om correct om te gaan met het digitale bestand. Met deze sociale en gebruiksvriendelijke beveiliging wil de uitgeverij de consument stimuleren bij het digitaal lezen. Tegelijk streven we ernaar om het aantal illegale downloads verder te terug te dringen.

De Bezige Bij heeft sinds de introductie van het e-book fors geïnvesteerd in het digitaal beschikbaar maken van haar boeken. Vrijwel de gehele leverbare backlist is te koop als e-book. Sinds 2011 wordt, op een enkele uitzondering na, van elk boek een e-book uitgegeven. In totaal zijn er ruim 1000 titels beschikbaar als e-book. Met dit aanbod heeft De Bezige Bij een aandeel van ruim 7% in het totale aanbod van e-books in Nederland. In het literaire segment (ca. 600 titels leverbaar) is De Bezige Bij marktleider. Een opmerkelijk verschijnsel is dat literaire e-books steeds beter verkopen. Van haar grote literaire bestsellers verkoopt De Bezige Bij 5 tot 10% van een titel als e-book.

De Bezige Bij behoort hiermee tot de top 3 van e-bookuitgevers en realiseert een substantiële omzet. Met de combinatie van een groot en divers aanbod en een gebruiksvriendelijke beveiliging verwacht de uitgeverij in te spelen op alle toekomstige vormen van lezen.