Eline Arbo (winnares BNG Bank Theaterprijs 2018) maakt en regisseert bij Toneelschuur Producties een theaterbewerking van Weg met Eddy Bellegueule. Schrijver Édouard Louis, die met deze autobiografische roman zeer succesvol debuteerde, heeft Eline Arbo persoonlijk toestemming gegeven een theaterbewerking te maken. Net als bij haar uiterst succesvolle debuutvoorstelling Het lijden van de jonge Werther zal het een muzikale en visuele voorstelling worden met o.a. Victor IJdens.

Weg met Eddy Bellegueule gaat op donderdag 23 januari 2020 in premiere in de Toneelschuur in Haarlem en is in januari t/m maart 2020 te zien in de Nederlandse theaters.

Over Weg met Eddy Bellegueule
Eddy Bellegueule groeit op in een grofgebekt arbeidersgezin in een armlastig stadje in Noord-Frankrijk, maar lijkt in niets op de kinderen in zijn omgeving. Zijn houding, zijn tongval en zelfs zijn loopje bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader en zijn bazige moeder. Nog voor hij de minste begeerte voelt gaan velen ervan uit dat hij homoseksueel is. Door zijn verhaal te vertellen openbaart Eddy zijn verstikkende milieu. Kan hij zich eraan ontworstelen?
Weg met Eddy Bellegueule is een indrukwekkende autobiografische roman over een jongen die op zoek gaat naar wie hij is. Hard, snel, eerlijk, aangrijpend: dit grootse debuut laat je niet los. Het is wereldwijd een enorm succes, en lanceerde de carrière van Édouard Louis.

Eline Arbo over Weg met Eddy Bellegueule
“De eerste keer dat ik Weg met Eddy Bellegueule las, raakte ik blown away door het verhaal: de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimheid in de maatschappij-kritiek, het gevoel van onrecht en de eis vanuit de hoofdpersoon om zijn plek te nemen in de wereld. Het is een universeel verhaal, maar ook zo persoonlijk! Een verhaal dat verteld moet worden! Het verhaal heeft vele lagen: het een coming-of-age verhaal maar tegelijkertijd gaat het over het verschil in sociale klassen – over het ontworstelen aan je verleden en aan je sociale klasse en wat dat betekent voor jouw identiteit. In de roman krijgen we een inkijk in een jong iemands leven, opgegroeid in een dorp en in een gezin waar geen plaats is voor iemand die anders is. Als een kameleon probeert hij steeds zijn omgeving te bespiegelen en overal in te passen, maar uiteindelijk rekent hij af met zijn verleden en creëert hij een leven waarin hij zichzelf mag zijn.”