De Stichting Praemium Erasmianum heeft zondag 17 januari tijdens het radioprogramma OVT op Radio 1 bekendgemaakt dat de Erasmusprijs 2016 is toegekend aan de Britse schrijfster A.S. Byatt.

A.S. Byatt ontvangt de prijs voor haar bevlogen bijdrage aan het genre Life Writing, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat. De jury noemt haar een “geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen”. Byatt schreef tientallen (historische) romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. In haar omvangrijke oeuvre koppelt zij grote eruditie aan tomeloos schrijfplezier en verbeeldingskracht.

De aankondiging vond plaats in OVT, het radioprogramma over geschiedenis en literatuur van de VPRO. Jurylid Nelleke Noordervliet gaf een toelichting op het werk van de laureaat en het thema Life Writing. Luister de uitzending terug op de website van OVT.

A.S. Byatt (1936) is een internationaal zeer geliefde auteur van romans, essays en korte verhalen. Ze werd wereldberoemd met Obsessie (Possession) waarvoor ze de Booker Prize kreeg en waar wereldwijd miljoenen exemplaren van werden verkocht. In 1999 werd zij verkozen tot Dame of the British Empire. In 2009 verscheen Het boek van de kinderen.