De Bezige Bij

Erwin Mortier krijgt Geuzenprijs 2010

 

Het vrijdenkerscollectief ’t Zal Wel Gaan heeft de Geuzenprijs 2010 toegekend aan Erwin Mortier en Etienne Vermeersch. De andere genomineerden waren Anne Provoost, Hans Teeuwen en Tom Lanoye.
De Geuzenprijs is bedoeld als ‘een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecomplexeerde vrijzinnigheid.’ Laureaten worden gekozen ‘onder hen die, zonder daarom een onberispelijk boegbeeld te moeten zijn, de mond niet willen houden of de pen niet willen breken tegenover alles wat een vrij, open meerdimensionaal leefklimaat in Vlaanderen tegenwerkt of bedreigt’, zo verluidt.
Erwin Mortier krijgt de prijs ‘omdat hij in zijn proza, poëzie en essays. kritische vragen stelt over hoe we samenleven in uiteenlopende, veelal alledaagse contexten. Zijn soms bijtende humor en lichtvoetige zelfrelativering, gegoten in zinnelijke taal, dagen de gevestigde orde en meningen op prettig rebelse wijze uit tot reflectie.’
De prijs is een initiatief van het Taalminnend Studentengenootschap ’t Zal Wel Gaan, zijn oud-ledenbond en het Fonds Tony Bergmann. Hij werd voor het eerst uitgereikt in 1979. Eerdere laureaten zijn Johan Anthierens, Maurice De Wilde, Jeroen Brouwers, Kamagurka, Nicole van Goethem, Lucienne Herman – Michielsen en de Vlaamse Vereniging Recht op Waardig Sterven, Cornelius Bracke en Guido Van Meir.

Mobiele versie afsluiten