Evan Osnos heeft de National Book Awards 2014 gewonnen voor zijn boek Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China. De Nederlandse vertaling van het boek verschijnt in mei 2015 bij Uitgeverij De Bezige Bij onder de titel De ambities van China. Een volk gevangen tussen autoriteit en aspiratie.

Over Evan Osnos’ Age of Ambition:
Het Westen ziet China vaak nog als een karikatuur. Enerzijds wordt het land beschreven als een Goliath, doortrokken van corruptie en op de rand van stagnatie, anderzijds als een natie van pragmatische plutocraten en toegewijde studenten die voorbestemd zijn om te heersen over de globale economie. De Amerikaanse journalist en China-correspondent Evan Osnos legt indringend het leven van gewone Chinezen vast – een leraar, een crimineel, een zakenman, een kunstenaar –, terwijl het land om hen heen ingrijpend verandert. Dit indringende perspectief geeft daardoor ook zicht op de grotere kwesties die China beheersen, zoals de politiek op lokaal en landelijk niveau, de invloed van het leger en de sociale structuren. Osnos beschrijft China en de Chinezen op scherpzinnige wijze, met milde ironie, en legt zo het grootste conflict van het huidige China bloot: de botsing tussen het individu, dat meer vrijheid wil, en de Communistische Partij, die de controle over het individu wenst te behouden.

‘Een meeslepend en verontrustend portret van een volk in angst over zijn identiteit, waarden en toekomst.’ – The New York Times

‘Een treffend beeld van het land, dat de kern raakt van het conflict tussen partijcontrole en de opkomst van het individu.’ – Financial Times

‘Een prachtig en onderhoudend beeld van het China van de eenentwintigste eeuw.’ – The Wall Street Journal

Evan Osnos woonde acht jaar in Beijing, waar hij van 2008 tot 2013 als correspondent voor The New Yorker werkte. In 2008 maakte hij deel uit van het team van de Chicago Tribune dat de Pulitzerprijs voor onderzoeksjournalistiek won. Voor zijn verslaggeving over China is Osnos veel geprezen.