Op 3 mei a.s. opent in EXbunker in samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij de expositie ‘Gevaarlijk Drukwerk’ in het kader van 70 jaar vrijheid van meningsuiting – waarbij spotprenten en pamfletten uit het verzetsverleden van de uitgeverij worden tentoongesteld. EXbunker is een tentoonstellingsruimte in het Utrechtse Wilhelminapark.

Op 3 mei zal Dirk Mulder, columnist en oud-bewoner van het pand waar De Bezige Bij werd opgericht, ‘illegale teksten’ voordragen, uitgegeven door de ondergrondse Bezige Bij, waaronder het gedicht De achttien dooden van Jan Campert, een van de meest bekende publicaties uit de verzetstijd. Op 3 mei stellen ook de bewoners van Van Limburg Stirumstraat 19 in Utrecht – het pand waar De Bezige Bij is opgericht – hun huis open tijdens de Culturele Zondagen.

Tijdens de expositie in EXbunker wordt een belangrijk deel van de spotprenten getoond die de verzetsuitgeverij De Bezige Bij in de oorlogsjaren vervaardigde en illegaal verspreidde om het verzet te financieren. De toen nog illegale uitgeverij werd in de Tweede Wereldoorlog op een steenworp afstand van EXbunker opgericht, in een woonhuis aan de Van Limburg Stirumstraat 19 in Utrecht. Met totaal ruim zeventig titels was De Bezige Bij tijdens de oorlog de grootste Nederlandse uitgeverij van clandestien drukwerk. Een vrije uitgeverij in oorlogstijd. De opbrengsten gingen onder meer naar het Utrechts Kindercomité, een Nederlandse verzetsgroep uit Utrecht die enkele honderden Joodse kinderen tijdens de bezetting hielp onder te duiken.
‘Gevaarlijk Drukwerk’ belicht de verhouding tussen literatuur en politiek in de donkere oorlogsdagen en is een uniek eerbetoon aan de drukkers, zetters en uitgevers die in die dagen hun leven waagden voor de vrijheid. Ook vandaag is het recht op vrijheid van meningsuiting een actueel thema.

EXbunker is gevestigd in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die vele jaren heeft leeggestaan. Op initiatief van een groep Utrechtse kunstenaars biedt het monument sinds juni 2014 een podium aan hedendaagse kunstenaars met maandelijks wisselende spraakmakende kunst. De tentoonstelling ‘Gevaarlijk Drukwerk’ is hierop een uitzondering, als eerbetoon aan 70 jaar vrijheid van meningsuiting.

EXbunker is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 18.00 uur en is te vinden in het Wilhelminapark (Wilhelminapark 24a, Utrecht). Toegang is gratis.