De Bezige Bij

Film- en televisierechten bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis verkocht

De film- en televisierechten van de veelgeprezen biografie Juliana van Jolande Withuis zijn verkocht aan Dutch Mountain Film en FATT Productions. Scenaristen Alma Popeyus en Hein Schütz, die bekend zijn van onder meer de tv-serie De maatschap, willen het boek bewerken tot een televisieserie.

‘Juliana’s laconieke Annie M.G. Schmidt-kant lijkt nauwelijks te rijmen met de dweepzieke vredesvorstin; haar stampvoeterige ongeduld niet met haar twijfel en onzekerheid; haar onvoorstelbare naïviteit niet met haar onmiskenbare schranderheid; haar luiheid niet met haar plichtsbesef; haar liefde voor haar man niet met haar lijden onder (of aan) die man. Kortom: een heerlijk karakter om dramatisch uit te diepen, invoelbaar te maken in al haar ongerijmdheid, tragiek en heroïek.’ – scenaristen Alma Popeyus en Hein Schütz

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD en is ook bekend door haar publicaties in de landelijke pers. Bij De Bezige Bij verschenen meerdere titels van haar, waaronder Weest manlijk, zijt sterk (2008), een biografie over verzetsman Pim Boellaard die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. In 2016 verscheen de biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld.

Mobiele versie afsluiten