Vanaf vandaag draait de film Violette, over het leven van de Franse schrijfster Violette Leduc, in de bioscoop.

Violette Leduc (1907 – 1972) was één van de eerste Franse schrijfsters die onderwerpen behandelde als vrouwelijke seksualiteit, abortus en de aantrekking tot beide seksen. Hierin werd zij aangemoedigd door haar mentor: filosofe en schrijfster Simone de Beauvoir.

De film is onder andere te zien in het EYE Film Instituut, LUX Nijmegen en het Filmhuis Den Haag. Voor meer informatie, klik hier. Het werk van Leduc is momenteel niet meer in druk.

Violette
Frankrijk, WOII. Violette Leduc (Emmanuelle Devos) verblijft op het Franse platteland met de schrijver Maurice Sachs. Ze voorzien in hun levensonderhoud door handel op de zwarte markt. Maurice spoort haar aan de pen op te pakken en te schrijven. Al was het maar om de ‘spoken’ uit haar jeugd te bedwingen. Violette leed aan een negatief zelfbeeld. Ze werd in 1907 als bastaard geboren uit een kortstondige relatie tussen haar moeder, die dienstmaagd was, en een van de mannen uit het gezin waar ze voor werkte. Violette werd niet door haar vader erkend. Met haar moeder had ze haar hele leven een haat/liefdeverhouding. In haar jeugd, op kostschool, worstelde ze met haar biseksuele gevoelens.

Na terugkeer in Parijs, ontdekt Violette per toeval een roman van Simone de Beauvoir (Sandrine Kiberlain) en is diep onder de indruk. Ze spreekt haar aan in een café en vraagt De Beauvoir of ze haar manuscript wil lezen. Deze neemt haar onder haar hoede en een langdurige vriendschap is geboren, evenals een vruchtbare samenwerking.