De Bezige Bij

Fiston Mwanza Mujila 8 december in gesprek met Lieve Joris

Ter gelegenheid van de vertaling van zijn debuutroman Tram 83 komt Fiston Mwanza Mujilla naar Amsterdam en gaat hij in de OBA in gesprek met de Belgische schrijfster Lieve Joris. Beide auteurs zullen spreken over reizen en verbeelding, over Congo en Europa, over wereldhandel en de energie van opkomende landen, over de poëzie van taal en het leven van mensen die nieuwe uitdagingen durven aan te gaan.

Fiston Mwanza Mujila werd geboren in Congo in 1981. Een paar jaar geleden verliet hij zijn door oorlog en geweld geteisterde vaderland om zonder censuur te kunnen schrijven. Tram 83 is zijn debuutroman. In deze roman staat de kroeg-eettent-bordeel Tram 83 centraal. De kroeg is gelegen in een Congolese stad die ‘het Stadland’ wordt genoemd. Voor de meeste bezoekers ervan is het leven een kwestie van overleven. Het ritmische, zintuiglijke en beeldende taalgebruik in Tram 83 weerspiegelt het chaotische gewoel in de kroeg. Een roman over woede en ontreddering, maar vooral ook over levenslust en vitaliteit.

Lieve Joris (Neerpelt, België) is internationaal bekend als schrijfster van non-fictie boeken over de Arabische wereld, Oost-Europa en Afrika. België’s vroegere kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. Jaren nadat zij voor het eerst in Congo was, raakte zij geïnteresseerd in de relatie tussen Afrika en China. Voor haar recentste boek Op de vleugels van de draak dook zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen.

De avond wordt geleid door literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Voertaal is Frans, tolk aanwezig.

Na afloop is de bar open en signeren de auteurs in de foyer.

8 december, Openbare Bibliotheek Amsterdam, 20:00 uur
Tickets à €10,- zijn te bestellen bij de OBA.
Ben je in het bezit van een OBA-pas, een Stadspas of ben je lid van Institut Français, dan geldt er een korting van €5,-

Mobiele versie afsluiten