Nieuws / Frank Martinus Arion overleden

28.09.2015

Frank Martinus Arion overleden

Na een kort ziekbed is schrijver en dichter Frank Martinus Arion vannacht in het ziekenhuis van Willemstad overleden. Hij werd 78 jaar oud.

Arion debuteerde met de roman Dubbelspel (1973), waarvoor hij in 1974 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs ontving. Het boek werd juichend ontvangen en ontwikkelde zich sindsdien tot everseller. Daarna volgden diverse romans en verhalen- en essaybundels. In 2013 publiceerde hij zijn laatste boek, zijn verzamelde gedichten onder de titel Heimwee en de ruïne.

Arion studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en Amsterdam. Later groeide zijn belangstelling voor het Papiaments. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar grammatica van het Papiamentu aan de universiteit van Willemstad.

Arions roman Dubbelspel was in 2006 onderwerp van de CPNB-actie Nederland Leest. Tevens wordt de roman verfilmd onder de titel Double play, onder regie van Ernest Dickerson (Do The Right Thing, The Wire). De opnamen zullen eind november van start gaan.

De Bezige Bij verliest een vriend, een meeslepend en boeiend auteur, de Nederlandse literatuur een belangrijke, intens levende stem.

Men zal zich daar nog herinneren, dat tot voor kort vier mannen in deze wijk elke zondagmiddag een partijtje domino speelden bij het huis van één hunner: Boeboe Fiel. Ze begonnen hun spel steeds om een uur of één, na hun sòpi di mondongo, het typische zondagmiddaggerecht van de bewoners van Curaçao. Om een uur of zes hielden ze op. Dan trad de schemering in en kort daarop de onverbiddelijke duisternis. – Uit: Dubbelspel (1973)

Meer over de auteur

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936 – 2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woont hij weer op zijn geboorteeiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie...

Frank Martinus Arion

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020