Nieuws / Frank Westerman gastschrijver 2016 aan de Universiteit Leiden

18.05.2016

Frank Westerman gastschrijver 2016 aan de Universiteit Leiden

Frank Westerman (Emmen, 1964) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Westerman onderzoekt – dit najaar samen met studenten – op literaire wijze hoe onze geschiedenis in elkaar zit. Op 3 november 2016 houdt hij de Albert Verwey-lezing in Leiden.

Taal tegen terreur
Frank Westerman weet al twintig jaar een groot publiek aan zich te binden in binnen- en buitenland. In zijn nieuwste boek, Een woord een woord, zoekt hij aan de hand van onder meer de Molukse treinkapingen uit wat taal kan uitrichten tegen terreur. Al zijn werken ontstijgen de journalistiek doordat hij een persoonlijke visie op het (recente) verleden ontvouwt, of het nu gaat om zijn reportages over Russische schrijvers in totalitaire tijden (Ingenieurs van de ziel) of om het gesol met een opgezette Afrikaan in El Negro en ik.

Anders kijken
Westerman zal vanaf september gedurende één semester colleges geven aan de universiteit, waarvan een aantal openbaar zal zijn. De colleges zijn – na aanmelding – in principe toegankelijk voor studenten van álle studierichtingen. Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd en een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad. Uitgangspunt is dat studenten en docenten op deze manier in aanraking komen met een schrijver van literatuur, die gewend is op een andere manier te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is.

Anatomielessen
In een reeks openbare ‘anatomielessen’ zal Westerman onder meer de reportagevorm in detail ontleden. Naast zijn eigen boeken zal de auteur ook het werk van andere non-fictieauteurs bespreken, zoals dat van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj, Ryszard Kapuściński en Adriaan van Dis. In zijn werkcolleges leren de studenten zelf reportages schrijven en redigeren. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de jaarlijkse Albert Verwey-lezing, die Frank Westerman op 3 november 2016 zal houden in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73 in Leiden.

Eerdere gastschrijvers in Leiden
De eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden was Gerard Reve in 1985. Daarna volgden onder anderen: Judith Herzberg, Frank Kellendonk, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Maarten ’t Hart, Anna Enquist, Gerrit Komrij, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten, Joke van Leeuwen en Tom Lanoye.

Meer over de auteur

Frank Westerman

Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Najaar 2013 verscheen Stikvallei. Zijn El Negro en ik (2004) is...

Frank Westerman

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020