De Bezige Bij

Frank Westerman wint Brusseprijs 2017 en Bob den Uyl Prijs 2017 in één weekend

In het tweede weekend van juni 2017, in minder dan 24 uur,  heeft Frank Westerman twee belangrijke prijzen voor zijn boek Een woord een woord in de wacht gesleept. Zaterdagavond 10 juni won hij de Brusseprijs 2017 voor het beste journalistieke boek van Nederland. Zondagmiddag 11 juni kreeg hij de Bob den Uyl Prijs 2017 voor het beste Nederlandse reisboek toegekend.

De jury van de Brusseprijs roemt ‘het avontuur en het engagement waarmee hij een journalistieke zoektocht onderneemt vanuit het nabije verleden naar het antwoord op een van de meest klemmende vragen van deze tijd’. De Brusseprijs werd aan Westerman uitgereikt in een bijzondere uitzending van Met het oog op morgen uit handen van juryvoorzitter Frits van Exter. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

Westerman kan deze twee prachtige prijzen aan een indrukwekkende lijst van nominaties en prijzen toevoegen. Een selectie van de nominaties en prijzen:

De jury van de Bob den Uylprijs prees Frank Westerman vanuit de Hortus Botanicus in Amsterdam voor de onderhoudende manier waarop hij de vraag onderzoekt hoe we kunnen de-escaleren in een tijd van conflicten. ‘Zonder moraliserend te zijn en op basis van gebeurtenissen uit ons onverwerkte verleden.’ Volgens de jury is Een woord een woord een ‘urgent en actueel boek’, dat een ‘een unieke mengeling oplevert van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek’, dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken. Aan de prijs is een geldbedrag van € 7.500 verbonden. Op zondag 18 juni zal Frank Westerman als winnaar van de Bob den Uylprijs geïnterviewd worden in het programma VPRO Boeken.

Bob den Uylprijs

De VPRO Bob den Uyl-prijs is in het leven geroepen voor literaire reisboeken; verhalen van betrokken auteurs die zich tussen reportage en beschouwing in bewegen. Documentair vertelde verhalen waarin de auteur zelf een hoofd- en bijrol speelt. De hoofdrol als verteller die je meevoert, de bijrol omdat de belevenissen van de auteur dienstbaar zijn aan het beschrijven van de gebeurtenissen zelf. De beste vertellers nemen je mee op reis, maken dilemma’s invoelbaar en tonen je nieuwe invalshoeken en perspectieven. Het persoonlijke verhaal maakt de wereld dan niet besloten maar toegankelijk, niet kleiner maar juist universeler.

M.J. Brusseprijs

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt uitgereikt sinds 2006 en is vernoemd naar de legendarische journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941).

Frank Westerman (Emmen, 1964) brak als schrijver door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007), Dier, bovendier (2010) en Stikvallei (2013). Zijn El Negro en ik (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Met meer dan veertig vertalingen in zestien talen is Frank Westerman een van de succesvolste Nederlandse auteurs in het buitenland.

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten