De Bezige Bij

Frans Kusters overleden

‘Nergens aan de hemel een wolk te bekennen en toch sneeuwt het. Kermis in de hel, denk ik, maar dan nog veel en veel mooier. En het allerwonderlijkste is dat al die vlokken pal voor onze ogen overal in het niets oplossen. Alsof ze te bescheiden zijn om hun tocht te voltooien en de mensen op straat en het verkeer op de singel te hinderen. En dan is het van het ene moment op het andere voorbij.’ Uit: Paarse dingen (2009)

Met veel verdriet laten wij u weten dat Frans Kusters, onze auteur en gedurende vele jaren voorzitter van de Schrijversvereniging ‘De Bezige Bij’, vanochtend op 63-jarige leeftijd is overleden. Hij was al geruime tijd ziek.
Frans Kusters (1949) debuteerde in 1975 met de verhalenbundel De reis naar Brabant, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Zijn verhalen zijn voor het overgrote deel geen vertellingen, maar impressies, schetsen, notities en betogen, geschreven in een intense en suggestieve stijl. De meeste verhalen spelen niet ver van Kusters’ eigen leven, in en om Nijmegen en in intellectuele kringen. Met Nesciaanse, milde ironie beschrijft Kusters de zinloze verlangens van zijn personages en hun vertwijfeling over verloren idealen. In 2001 verscheen Na het wonder, Kusters’ eerste roman, waarin alle elementen uit de verhalen in hoofdpersoon Theo Pasveers zijn verenigd, in 2007 gevolgd door de verzamelbundel Scherven. In zijn laatste verhalenbundel Paarse dingen uit 2009 bracht Frans Kusters het verleden vol weemoed tot leven: een bezoek aan een tante die zich niet vertoont; ruziënde vrienden die samen naar een nieuwe elpee van de Beatles luisteren, in flarden krijgen de gebeurtenissen een onverwachte betekenis. Frans Kusters schreef schijnbaar eenvoudig, onnadrukkelijk, subliem maar vol emotie.
Frans Kusters was een zeer aimabel mens, van onschatbare waarde voor de schrijvers en de uitgeverij. Hij hield met hart en ziel van De Bezige Bij, en was op onnavolgbare wijze, even gewetensvol als humorvol, onze voorzitter.

Uitgeverij De Bezige Bij
Henk Pröpper
Directeur/Uitgever

Schrijversvereniging ‘De Bezige Bij’
Allard Schröder
Voorzitter

Mobiele versie afsluiten