Stem

Op 19 april is in theater Perdu het toneelstuk SERIES te zien, dat is gebaseerd op drie gedichten van F. van Dixhoorn. Het stuk wordt geregisseerd door de Franse theatermaker Laura Bazalgette.

SERIES is een voortdurend project. Het bestaat uit drie teksten, drie afleveringen, drie gedichten van Van Dixhoorn. Deze gedichten werden in 1994 gepubliceerd in de bundel Jaagpad / Rust in de tent / Zwaluwen vooruit, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Het toneelstuk SERIES wordt in het Frans uitgevoerd, met Nederlandse ondertiteling. Aanvang: 20.30 uur, entree: 10 euro (5 euro voor studenten). Meer informatie kunt u hier vinden.

De Franse theatermaker Laura Bazalgette richtte in 2012 het gezelschap FOND VERT op. Haar werk combineert uiteenlopende invloeden, uit de beeldende kunst (Jeff Wall, Cindy Sherman), film (Terrence Mallick, Stanley Kubrick), muziek en literatuur. Bazalgette tracht theatercodes en -protocollen te vernieuwen, de formele en sonische kracht van literatuur met elkaar te verbinden. Zodoende ziet zij theater als een ‘heterogene, beweeglijke en organische kunstvorm.’

F. van Dixhoorn heeft een heel eigen geluid in de Nederlandse poezie. Er zijn weinig dichters met zo’n geconcentreerd oeuvre, waarin zo weinig woorden zo veel betekenissen oproepen. Begin 2013 verscheen zijn meest recente bundel De zon in de pan.