Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel, Het recht op terugkeer van Leon de Winter en De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano zijn genomineerd voor de Boek-delenprijs 2010, de prijs van leesclubs voor het beste boek van het jaar.

In Nederland en Vlaanderen zijn duizenden literatuurliefhebbers actief in leesclubs. Kritische en enthousiaste lezers die graag discussiëren over boeken. Deze bevlogen lezers hebben sinds 2006 ook een stem in de wereld van de literaire prijzen: met de Boek-delenprijs bekronen zij het Leesclubboek van het Jaar.

Op basis van de titellijsten van Nederlandse en Vlaamse leesclubs voor het seizoen 2009-2010 zijn tien boeken genomineerd voor de Boek-delenprijs 2010. Dat zijn:

Philippe Claudel Het verslag van Brodeck
Anna Enquist Contrapunt
Julia Franck De middagvrouw
Paolo Giordano De eenzaamheid van de priemgetallen
Suzanna Jansen Het pauperparadijs
Herman Koch Het diner
Vonne van der Meer Zondagavond
Erwin Mortier Godenslaap
Robert Vuijsje Alleen maar nette mensen
Leon de Winter Het recht op terugkeer

Tot 1 oktober kunnen leesclubs hun stem uitbrengen op een van de genomineerde titels. Op zaterdag 13 november wordt de winnaar van de Boek-delenprijs bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. De auteur van het winnende boek ontvangt een bedrag van € 2000,-.