De Bezige Bij

Gouden Ganzenveer 2011 voor Remco Campert

 

De Gouden Ganzenveer 2011 is toegekend aan schrijver en dichter Remco Campert. Dat heeft de Academie de Gouden Ganzenveer zondag bekendgemaakt.

De Academie roemt Remco Campert ‘om zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven. Ook de jongste generaties waarderen zijn werk, dat in 2011 een periode van zestig jaar beslaat. Zijn karakteristieke stem maakt hem ook geliefd op het podium.”

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de Academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Het was dit jaar de tiende keer dat de prijs werd toegekend. Eerdere laureaten zijn Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De prijsuitreiking heeft plaats op donderdag 7 april in Amsterdam. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie.

Arjan Peters in de Volkskrant van maandag 10 januari over Remco Campert: ‘De P.C.Hooftprijs 1976 was voor zijn poëzie – en toen moest het smartelijke en fluwelen liefdesgedicht Lamento nog komen -, maar een oeuvreprijs die ook het proza recht doet, ontbrak tot dusver. Dat wordt nu met de Gouden Ganzenveer goedgemaakt.’

© Foto: Cleo Campert

Mobiele versie afsluiten