Nieuws / Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck

06.01.2014

Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck

De Gouden Ganzenveer 2014 is toegekend aan de Belgische schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck.

De Academie De Gouden Ganzenveer, die de winnaar zondag bekendmaakte in het programma Kunststof TV, roemt Van Reybrouck om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven.
”De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays”, stelt de academie. ”Die leveren in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage aan de meningsvorming.”

Congo
Van Reybrouck (1971) is vooral bekend om zijn meeslepende boek Congo – Een geschiedenis uit 2010. Hij kreeg daarvoor onder meer de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. Voor de Vlaamse krant De Morgen schrijft hij essays, reportages en boekrecensies. Hij toont zich politiek betrokken door met het initiatief te komen tot de G1000, een burgertop die 1000 Belgen laat overleggen voor een betere democratie.

De Gouden Ganzenveer
De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Van Reybrouck krijgt de prijs op 24 april uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Ramsey Nasr.

Meer over de auteur

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Zijn essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse...

David Van Reybrouck

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020