De Bezige Bij

H.H. ter Balkt overleden

‘Ons lokte het sneeuwlicht
Het uitdovende sneeuwlicht
Maar hoe we de lucht ook schudden,
de ster smolt niet weg in ons hoofd’

H.H. ter Balkt overleden

Afgelopen nacht is de schrijver/dichter H.H. ter Balkt in zijn woonplaats Nijmegen in zijn slaap overleden. Hij had al enige tijd een broze gezondheid. Ter Balkt is 76 jaar geworden.

H.H. ter Balkt (1938) publiceerde poëzie, essays, toneel en proza, aanvankelijk onder de pseudoniemen Habakuk II de Balker en Foel Aos, later onder zijn eigen naam. Zijn grote oeuvre werd meermalen bekroond met de belangrijkste literaire prijzen van Nederland, onder meer de Herman Gorterprijs (1973), de Jan Campertprijs (1988), de Constantijn Huygens-prijs (1998) en de P.C. Hooft-prijs (2003).

Ter Balkt zag zich in de eerste plaats als dichter. Hij debuteerde in 1969 met de bundel Boerengedichten en publiceerde daarna met een ijzeren regelmaat bundel na bundel, zo’n dertig in totaal. Zijn poëzie werd vorig jaar verzameld in een dundrukeditie, 1800 pagina’s: Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens.

Een van de vele hoogtepunten uit zijn werk zijn de Laaglandse hymnen, ruim 200 veelstemmige sonnetten waarin Ter Balkt onze geschiedenis vanaf de steentijd tot aan het heden bezingt – van de klokbekervolken tot Rembrandt, Van Goyen en Ruysdael, van Erasmus tot veldslagen, zeereizen en aardappeleters, van de Bloedraad tot de Vrede van Nijmegen, van Ötziman op de Ötztaler Alp tot de doelpunten van Dennis Bergkamp. Met deze beurtelings rauwe en tedere blik op de geschiedenis betoont Ter Balkt zich een meester van de taal en de verbeeldingskracht.

De Bezige Bij gedenkt H.H. ter Balkt met groot respect en diepe genegenheid. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Willemien.

Mobiele versie afsluiten