Nieuws / Hans Achterhuis over Dit zijn de namen in Filosofie Magazine

28.06.2013

Hans Achterhuis over Dit zijn de namen in Filosofie Magazine

In Filosofie Magazine verscheen een mooie column van Hans Achterhuis over Dit zijn de namen van Tommy Wieringa.

Ga heen en lees
Soms biedt een romanverhaal inzichten die door de strenge redeneringen van een wijsgerige tekst niet worden bereikt. De Franse filosoof René Girard had het in dit verband over “de romaneske waarheid”. Hij ontdekte het voor hem centrale begrip van de mimetische begeerte, het navolgen van de verlangens van anderen, via een analyse van de grote romans van Cervantes, Stendhal en Dostojewski. Veel scherper dan de filosofen uit hun tijd, die de autonomie van het subject en de authenticiteit van het verlangen propageerden, signaleerden deze romanciers dat zich in de moderne tijd een nieuw soort begeerte manifesteerde.
Girards tweede grote ontdekking gaat over het ontstaan van de religie. In een oersituatie zouden menselijke groepen conflicten en spanningen hebben opgelost door een zondebok te vermoorden. Omdat de onderlinge strijd hierna voorbij was, werd de gedode zondebok vervolgens als redder en verlosser gezien en werd hem goddelijke macht toegekend.
Voor deze laatste ontdekking gaat Girard terug naar de oermythes van de mensheid. Naar mijn weten verwijst hij nergens naar de romanliteratuur. Toch hebben romanciers, die zich inleefden in het ontstaan van maatschappijen en godsdiensten hier ook veel te bieden. Een fraai voorbeeld vind ik de fascinerende recente roman Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Een groep vluchtelingen trekt door een eindeloze dorre vlakte. De honger dunt de groep uit, de overlevenden bedreigen elkaar. Een zwarte man, die ze ‘Afrika’ noemen, krijgt de schuld van alle ellende. Hij wordt vermoord. Na zijn dood, nemen ze zijn schedel mee, die hun plotseling een andere, reddende weg wijst. Ze bereiken eindelijk een stad, waar de politiecommissaris Beg hen over de moord ondervraagt. Ze kunnen geen helder antwoord geven, alleen maar stamelen dat Afrika als een vrijwillig offer moest sterven om hen te laten overleven.
In de andere verhaallijn uit de roman ontdekt Beg zijn joodse afstamming. Het valt hem op dat de tocht van de vluchtelingen lijkt op de omzwervingen van het joodse volk door de woestijn voordat dit het beloofde land bereikte. De god van de joden doet denken aan de eigentijdse god die de vluchtelingen in het leven hebben geroepen. Dat zit de rabbijn, aan wie hij dit vertelt, vanzelfsprekend niet lekker. Wat er vroeger ontstond was de ware godsdienst, “wat u ziet, is een afgodsdienst, een geheiligde perversie”.
Beg is niet overtuigd. “Ga heen en leer”, de boodschap van de rabbi, betrekt hij ook op de nieuwe religie die hij onder zijn ogen ziet ontstaan.
Ook voor filosofen lijkt me dit de juiste boodschap. “Ga heen en lees”, zou ik er van willen maken. Lees romans en vooral Dit zijn de namen, een boek dat vele filosofische leerboeken in de schaduw stelt.

Hans Achterhuis.

Eerder verschenen in Filosofie Magazine.

Meer over de auteur

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek...

Tommy Wieringa

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020