Haye Koningsveld zal per 1 september a.s. in dienst treden bij Uitgeverij De Bezige Bij als hoofdredacteur non-fictie. Als verantwoordelijke voor dit fonds zal hij leidinggeven aan de redacteuren Catharina Schilder en Jacques Schalken en rapporteert hij aan directeur/uitgever Henk Pröpper.
Haye Koningsveld volgt Leonoor Broeder op die vanaf 1 augustus a.s. bij Uitgeverij Atlas/Contact als uitgever non-fictie aan het werk zal gaan.
Haye Koningsveld (1967) studeerde filosofie en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Nijmegen. Hij begon zijn loopbaan in de algemene uitgeverij in 1997 als redacteur bij Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker en was daarna uitgever non-fictie bij respectievelijk Ambo|Anthos en Nieuw Amsterdam. Hij werkte met auteurs als Madeleine Albright, Antony Beevor, Geert Buelens, Robert Fisk, Jonathan Safran Foer, John Gray, Zlatan Ibrahimovic, Stine Jensen, Koen Koch, Milan Kundera, Ton Lemaire, Martha Nussbaum, Patricia de Martelaere en Coen Simon.
Koningsveld: ‘De kans om bij een prachtige uitgeverij als De Bezige Bij te gaan werken krijg je niet gauw. Dat Henk Pröpper mij de verantwoordelijkheid toevertrouwt over het mooie non-fictiefonds beschouw ik als een grote eer, en ik zie er zeer naar uit om daar, samen met Catharina Schilder en Jacques Schalken en de andere Bij-medewerkers, verder aan te bouwen.’
Catharina Schilder (1984) en Jacques Schalken (1975) werken beiden al enige jaren als redacteur aan de non-fictietitels van Uitgeverij Balans. Nu deze uitgeverij vanaf 1 oktober weer zelfstandig wordt en de Van Miereveldstraat verlaat, zullen deze twee talenten in dienst komen van de redactie non-fictie van De Bezige Bij. Catharina Schilder studeerde Nederlands en filosofie in Groningen en deed de onderzoeksmaster ‘Literary and Cultural Studies’. Voorheen werkte zij als bureauredacteur bij De Bezige Bij. Jacques Schalken werkte na zijn studies historische letterkunde en economie aan de Universiteit van Amsterdam gedurende drie jaar als redacteur voor tijdschrift Quote en enkele jaren als freelance journalist voor tijdschriften en televisie.
Tot slot zal De Bezige Bij op 15 september a.s. afscheid nemen van redacteur Wil Hansen, die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. De uitgeverij is verheugd dat Hansen, als eminent vertaler, in de toekomst aan het huis verbonden zal blijven en tevens enkele auteurs blijft begeleiden. Ook zal hij voor De Bezige Bij een boek over Simon Vestdijk gaan schrijven.
Directeur/uitgever Henk Pröpper: ‘We zijn Leonoor Broeder en Wil Hansen bijzonder dankbaar voor de samenwerking in de afgelopen jaren, voor hun toewijding en talent, en wensen beiden veel succes en geluk. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe redactie non-fictie, onder leiding van Haye Koningsveld, met groot elan dit prachtige fonds verder zal gaan ontwikkelen, en verheugen ons zeer op een vruchtbare en inspirerende toekomst met hen.’