Henk Pröpper zal met ingang van 1 december worden benoemd tot directeur/uitgever van De Bezige Bij. Na een korte introductieperiode volgt hij op 1 maart 2012 Robbert Ammerlaan op, die De Bezige Bij vanaf begin 1999 heeft geleid.

In de afgelopen acht jaar was Pröpper (52) achtereenvolgens directeur van het Nederlands Productie- en Vertalingenfonds en van het Nederlands Letterenfonds. Daarvoor was hij onder meer directeur van het Institut néerlandais, tevens culturele raad van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Robbert Ammerlaan (67) blijft tot eind 2013 als publisher-at-large nauw aan De Bezige Bij en haar auteurs verbonden en nauw bij alle strategische uitgeefbeslissingen betrokken. Begin volgend jaar wordt hij, als directeur/uitgever, ook verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de literaire fictie en non fictie-activiteiten in Vlaanderen, waartoe De Bezige Bij Antwerpen en kunstboekenuitgeverij Ludion/Lido behoren. Als gevolg daarvan zal hij een deel van zijn werktijd in Antwerpen doorbrengen.

Henk Pröpper studeerde Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens was hij journalist, literair criticus, redacteur en eindredacteur van diverse culturele televisieprogramma’s. Als auteur publiceerde hij boeken en verhalen en schreef talloze essays en artikelen over Nederlandse en internationale literatuur. Hij organiseerde literaire manifestaties en bekleedde vele advies- en bestuursfuncties.
Als directeur van het Letterenfonds leidde hij onlangs de omvangrijke en zeer succesvolle presentatie van de Nederlandse literatuur op de Beijing Book Fair.
Pröpper: “De Bezige Bij leiden is een hoogtepunt in een leven met literatuur, ik zie ernaar uit met auteurs en medewerkers de schitterende geschiedenis van De Bezige Bij voort te zetten en nieuwe impulsen te geven.”

De Bezige Bij heeft de afgelopen twaalf jaar een sterke groei en ontwikkeling doorgemaakt. De uitgeverij heeft in die periode tal van grote nieuwe auteurs uit binnen- en buitenland aan zich weten te binden en opmerkelijke successen geboekt. Met de oprichting van Cargo heeft zij een bijzonder succesvol imprint van literaire thrillers en crime aan het huis toegevoegd. Met de komst van Oog & Blik en, binnenkort, van Uitgeverij Balans, heeft zij haar palet verder verrijkt.

In een deze week verstuurde brief aan de auteurs van De Bezige Bij schrijft Robbert Ammerlaan: “Ik geloof te mogen zeggen dat De Bezige Bij vandaag de dag de grootste en belangrijkste uitgever van literatuur en non fictie in ons taalgebied is – en ook de meest kleurrijke. Ik ben ervan overtuigd dat De Bij onder mijn opvolger die sterke positie zal kunnen behouden en uitbouwen – en dat zij trouw zal blijven aan de geschiedenis, de passie en de auteursgerichte uitgeefcultuur die ons huis zo bijzonder hebben gemaakt. Aan die waardevolle traditie hoop ik de komende jaren te blijven bijdragen.”