De Bezige Bij

Hertmans, Otterspeer, Robijn en Uphoff op longlist Gouden Boekenuil

Vier auteurs van De Bezige Bij staan op de longlist van de Gouden Boekenuil 2014, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen. De prijs wordt op 24 april 2014 door juryvoorzitter Friedl’ Lesage uitgereikt in Gent. De winnaar krijgt € 25.000 en een kunstwerk van Philip Aguirre . Die dag wordt ook de Prijs van de Lezersjury uitgereikt, deze bestaat uit € 2.500 euro en een pen van Montblanc.

Op de longlist staan:
Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn
Willem Otterspeer – De mislukkingskunstenaar
Jonathan Robijn – De stad en de tijd
Manon Uphoff – De zoetheid van geweld

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2014 heeft zijn oordeel geveld over 393 ingezonden titels en maakte een eerste selectie van 20 kanshebbers.

In 2013 ging de Prijs van De lezersjury naar Tommy Wieringa met zijn roman Dit zijn de namen.

Uit het juryverslag van de Lezersjury:
‘De winnaar van de Prijs van de Lezersjury schetst het psychologische portret van mensen die de vriendschapspuzzel opnieuw proberen te leggen. Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen. Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens mijn Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het om. Kortom, een meesterlijke roman.’

Mobiele versie afsluiten