Nieuws / Het boek is beter!? De Bezige Bij debatteert op het NFF

20.09.2011

Het boek is beter!? De Bezige Bij debatteert op het NFF

Met iedere boekverfilming laait de discussie opnieuw op: Is het boek beter dan de film?
Een ingewikkelde vraag die onmiddellijk leidt tot vele andere vragen: Moet een boekverfilming een letterlijke vertaling zijn van het boek? Is dat überhaupt mogelijk? In hoeverre kan en wil een auteur invloed uitoefenen op de verfilming? En is dat wenselijk?
Uitgeverij De Bezige Bij vroeg drie van haar auteurs én drie gelauwerde regisseurs over al deze vragen eens hardop na te denken tijdens een publiek debat op het Nederlands Film Festival. Auteurs Oscar van den Boogaard, Peter Buwalda, Jan Siebelink en regisseurs Pieter Verhoeff, Paula van der Oest en Ben Sombogaart zullen onder leiding van Felix Rottenberg hun ervaringen en ideeën met elkaar en het publiek delen.
Samen zullen zij spreken over de verstandhouding tussen auteur en regisseur en zullen ze proberen te definiëren wat een boekverfilming nu tot een goede boekverfilming maakt. Mocht u daar ook een mening of een vraag over hebben, of lijkt het u gewoon leuk deze discussie bij te wonen, schroom dan niet en kom op woensdag 28 september naar het debat in de Stadsschouwburg te Utrecht.
Aanvang: 14.30 uur
Stadsschouwburg Utrecht, Hekman Foyer
Toegang: gratis

Jan Siebelinks Knielen op een bed violen is onder optie bij NL film. Het scenario is geschreven door Gerard Soeteman en beoogd regisseur is Ben Sombogaart. Siebelinks meest recente romans zijn Suezkade en Het lichaam van Clara. In januari 2012 verschijnt zijn nieuwe roman Oscar.

Oscar van den Boogaard heeft de romanbewerking van Majesteit (scenario Ger Beukenkamp) geschreven en zijn roman Fremdkörper heeft als basis gediend voor het scenario van de film Atomium, in ontwikkeling bij Phanta Vision. Zijn meest recente roman Meer dan een minnaar werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Peter Buwalda’s debuutroman Bonita Avenue is een groot succes en is bij uitstek geschikt voor verfilming. Als vakjurylid van de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie van Film by the Sea 2011 heeft Buwalda zich al grondig over de kwestie ‘boekverfilming’ gebogen. Met deze nieuwkomer in de literatuur is het debat verzekerd van een frisse blik.

Pieter Verhoeff is de regisseur van onder andere Nynke (2001) en de boekverfilmingen Van geluk gesproken (1980), een verfilming van de gelijknamige roman van Marijke Höweler en De Brief voor de Koning (2008), naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt.

Paula van der Oest is de regisseuse van onder andere Zus & Zo (2001) en Verborgen Gebreken, naar het gelijknamige boek van Renate Dorrestein. Haar meest recente film Black Butterflies, over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, is begin dit jaar uitgekomen.

Ben Sombogaart staat met name bekend om zijn kinderboekverfilmingen, zoals Het Zakmes (1992), naar het boek van Sjoerd Kuyper, Abeltje (1998) naar het boek van Annie M.G. Schmidt, en Kruistocht in spijkerbroek (2006) naar het boek van Thea Beckman.
In 2002 werd Sombogaart internationaal bekend met de film De Tweeling, een verfilming van het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Tevens is hij beoogd regisseur voor de verfilming van Knielen op een bed violen, een van de meest succesvolle romans van Jan Siebelink.

Felix Rottenberg heeft een achtergrond in zowel de culturele sector als in de politiek. Hij is een groot expert in het leiden van debatten. Rottenberg was van 1986 tot 2002 voorzitter van het bestuur van het International Film Festival Rotterdam.

Meer over de auteur

Peter Buwalda

Peter Buwalda debuteerde in 2010 met Bonita Avenue. Het boek werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen, waarvan hij er vijf won. De roman voerde de bestsellerlijsten aan, verkocht meer dan 350.000 exemplaren en werd wereldwijd vertaald en bejubeld. Zijn tweede roman, Otmars zonen, verscheen op 5 maart 2019.

Peter Buwalda
Oscar van den Boogaard

Oscar van den Boogaard (1964) groeide op in Suriname en Nederland. Hij studeerde rechten en Franse taal- en letterkunde in Montpellier, Amsterdam en Brussel. Na korte tijd op een advocatenkantoor gewerkt te hebben koos hij voor het fulltime schrijverschap. Hij maakte zijn debuut met de roman Dentz die in 1990 verscheen bij Athenaeum – Polak...

Oscar van den Boogaard
Jan Siebelink

Jan Siebelink (1938) werd geboren te Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij dreef. Hij werd onderwijzer en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met het werk van de Franstalige schrijver J.-K. Huysmans. Diens roman A rebours maakte door zijn verblindende stijl, religieuze preoccupatie en...

Jan Siebelink

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020