Het leven is vurrukkulluk uit 1961 van Remco Campert is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2011. Campert beschrijft hierin een dag uit het leven van twee vrienden, Mees en Boelie, die beiden verliefd zijn op het zestienjarige meisje Panda. Nederland Leest, de grootste leescampagne die ons land kent, plaatst het boek opnieuw in de belangstelling. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 21 oktober tot en met vrijdag 18 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

Remco Wouter Campert (1929) is de zoon van de (verzets)dichter Jan Campert en actrice Joekie Broedelet. In 1951 debuteerde Campert als dichter met de bundel Vogels vliegen toch. Camperts eerste roman, Het leven is vurrukkulluk, verscheen in 1961 en beleeft dit jaar haar 50-jarig jubileum. In 1976 ontving Remco Campert de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre. Samen met Jan Mulder schreef hij van 1996 tot 2006 in de Volkskrant een dagelijkse column onder de naam CaMu. Begin deze maand kreeg Remco Campert de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De schrijver heeft ook de Gedichtendagbundel 2011 geschreven, Een oud geluid, ter gelegenheid van Nationale Gedichtendag op 27 januari 2011. Deze bundel zal verkrijgbaar zijn in de boekhandels voor 2,50 euro.

Het leven is vurrukkulluk is het verhaal over twee vrienden, Mees en Boelie, die beiden verliefd zijn op het zestienjarige meisje Panda. Zij steelt geld van een oude man en samen organiseren ze een groot feest waarna niets meer is wat het lijkt, in een wereld van vrije liefde en marihuana. De roman werd zeer positief ontvangen door de literaire critici en gewaardeerd om zijn lichte en ironische verteltrant.

Nederland Leest

Nederland Leest wordt in 2011 voor de zesde keer georganiseerd. Vorig jaar stond De grote zaal van Jacoba van Velde centraal. Daarvoor waren dat Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

© Foto: Cleo Campert