Nieuws / Hommage aan Frank Martinus Arion in de OBA op 10 oktober

01.10.2013

Hommage aan Frank Martinus Arion in de OBA op 10 oktober

Op 3 oktober a.s. verschijnt Heimwee en de Ruïne, de verzamelde gedichten van Frank Martinus Arion. Op 10 oktober wordt de dichtbundel gepresenteerd tijdens de ‘Hommage aan Frank Martinus Arion’ in het Theater Van ’t Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Dan vindt tevens de première plaats van de documentaire Frank Martinus Arion: Yu di Kòrsou (Landskind), die aan de Antiliaanse schrijver gewijd is.

Op 10 oktober 2013 is het precies drie jaar geleden dat Curaçao een onafhankelijk rijksdeel werd binnen het Koninkrijk. In de aanwezigheid van Mevrouw Wiels, de Gevolmachtigde Minister van Curaçao, wordt het eerste exemplaar van de dichtbundel Heimwee en de Ruïne uitgereikt. Aanvang: 20.00 uur, entree kost 10 euro. Meer informatie en kaartverkoop vindt u hier.

In de film Frank Martinus Arion: Yu di Kòrsou van regisseur Cindy Kerseborn praat Arion over zijn werk, maar ook over de ‘moedige vrouwen’ in zijn romans en over het Antilliaans machismo. Bekijk hier de trailer:

Over Heimwee en de Ruïne:
Frank Martinus Arion heeft bekendheid verworven als schrijver van romans en verhalen. Weinigen weten dat hij in 1957 zijn entree maakte in de Nederlandse letteren als dichter. In de afgelopen decennia bleef Arion gedichten schrijven. Hij publiceerde in kranten en tijdschriften en droeg geregeld poëzie voor, altijd tot groot enthousiasme van zijn gehoor. In Heimwee en de Ruïne zijn deze gedichten eindelijk verzameld.
Deze uitgave vormt een belangrijke bouwsteen in het literaire oeuvre van Arion. Hier zien we zijn schrijverschap tot volle wasdom komen: onconventioneel, soms fel, maar altijd gebed in een filosofische gedachtestroom, verzacht met ironische terzijdes.

Frank Martinus Arion (Curaçao, 1936) verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij Nederlandse taal- en letterkunde studeerde. Sinds 1981 woont hij weer op Curaçao. Hij schreef romans, een verhalenbundel, gedichten en essays. In 2006 werd zijn roman Dubbelspel uitverkoren voor de actie ‘Nederland leest’ van de CPNB. Zijn essaybundel Intimiteiten van het schrijven werd genomineerd voor de Jan Hanlo-prijs 2010.

Meer over de auteur

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936 – 2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woont hij weer op zijn geboorteeiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie...

Frank Martinus Arion

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020