Nieuws / Hommage aan H.H. Ter Balkt bij Perdu

13.05.2015

Hommage aan H.H. Ter Balkt bij Perdu

Op 9 maart jongstleden overleed dichter H.H. ter Balkt (1938 – 2015). In 1969 debuteerde hij als Habakuk II de Balker met Boerengedichten; vijfenveertig jaar later, in 2014, werd zijn poëzie verzameld in Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens. Maar liefst 1800 pagina’s sprankelende en diverse poëzie liet hij na: over het landleven, de stad, vaderlandse geschiedenis, McDonald’s en Ötziman. Zijn oeuvre is meermaals bekroond met belangrijke prijzen, zoals de Constantijn Huygensprijs (1998) en de P.C. Hooft-prijs (2003).

Op deze avond eerden zes dichters Ter Balkt met een voordracht van een persoonlijke selectie uit de verzamelde gedichten. Twee van hen, Geert Buelens en Piet Gerbrandy, verzorgden daarnaast ieder een lezing waarin zij verschillende aspecten van Ter Balkts oeuvre belichten. Daarnaast werd de korte film ‘Weemoed en tieren’, die Barbara den Uyl over Ter Balkt maakte, vertoond. Wil Hansen, de bezorger van Ter Balkts verzameld werk, leidde de avond in.

Poëziecentrum Perdu
vrijdag 15 mei
Deur open: 20.00 uur
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 7,50

Geert Buelens (1971) is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn meest recente bundel Thuis (2014) werd genomineerd voor de Herman de Conickprijs. In zijn onderzoek richt Buelens zich op de wisselwerking tussen literatuur en samenleving. Hij publiceerde uitvoerig over Paul van Ostaijen, avant-gardepoëzie, nationalisme, en poëzie uit de Eerste Wereldoorlog.

Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus en poëziecriticus. Hij publiceerde een tiental dichtbundels, waarvan de laatste, Vlinderslag. Een beurtzang in 2013 verscheen. In 2009 promoveerde hij op het werk van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink met het boek De gong en de rookberg. Gerbrandy doceert klassiek en middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en vertaalde Quintilianus’ De opleiding tot redenaar uit het Latijn.

Maarten van der Graaff (1987) is dichter en redacteur van het online tijdschrift Samplekanon. Zijn debuutbundel Vluchtautogedichten (2013) waarin Ter Balkt samen met andere literaire vaders figureert, werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Dood werk, zijn tweede bundel, verschijnt dit voorjaar bij Atlas Contact.

Eva Gerlach (1948) is dichter en vertaler. Haar debuut erder geen leed (1979) werd direct bekroond en in 2000 ontving ze de P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre. Ook haar jeugdpoëzie werd lovend ontvangen: voor Hee meneer Eland (1998) kreeg ze de Zilveren Griffel en Nienke van Hichtumprijs. Haar meest recente werk is het jeugdboek Overhoop (2013).

Maartje Smits (1986) is dichter, beeldend kunstenaar en adjunct-hoofdredacteur van online magazine Hard//Hoofd. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Rietveldacademie en Design aan het Sandbergh Instituut. Haar debuutbundel Als je een meisje bent zal verschijnen bij De Harmonie.

Mustafa Stitou (1974) debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen. In 1998 verscheen een tweede bundel, Mijn gedichten. Het Scapino Ballet Rotterdam voerde een choreografie uit van Nanine Linning, op basis van enkele gedichten van Stitou. Varkensroze anzichten (2004) werd bekroond met de VSB Poëzieprijs.

Meer over de auteur

H.H. ter Balkt

H.H. ter Balkt (1938-2015) publiceerde poëzie, essays, toneel en proza, aanvankelijk onder de pseudoniemen Habakuk II de Balker en Foel Aos, later onder zijn eigen naam. Zijn grote oeuvre werd meermalen bekroond met de belangrijkste literaire prijzen van Nederland, onder meer de Herman Gorter-prijs (1973), de Jan Campertprijs (1988), de Constantijn Huygensprijs (1998) en de...

H.H. ter Balkt

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020