De Bezige Bij

Hommage aan Jef Geeraerts

Op 11 mei 2015 overleed de Vlaamse schrijver Jef Geeraerts. Op initiatief van de stad Antwerpen en schepen van cultuur Philip Heylen wordt op zaterdag 3 oktober 2015 in de Bourlaschouwburg te Antwerpen een hommage aan Jef Geeraerts en zijn werk gehouden. Antwerpen Boekenstad en Behoud de Begeerte organiseren het evenement.

Jef Geeraerts (1930) is een van de belangrijkste Nederlandstalige schrijvers. Zijn zeer succesvolle thrillers zijn bekroond, vertaald en ook een aantal malen verfilmd. Weinig schrijvers hebben zo’n monumentale durf aan de dag gelegd als Jef Geeraerts. In zijn autobiografische Gangreen-cyclus heeft hij het verhaal van zijn tijd verteld. Klacht, biecht en lofzang lopen naadloos in elkaar over. Geeraerts wil loskomen van de beklemmende beperkingen van de westerse burgerlijkheid. Al schrijvend snijdt hij de door gangreen aangetaste delen van zijn leven weg. Ook in andere ophefmakende klassiekers, zoals Dood in Bourgondië, Het verhaal van Matsombo of De zaak Jespers is er een schrijver aan het woord die heftig tekeergaat tegen het maatschappelijke keurslijf. Jef Geeraerts overleed te Gent op 11 mei 2015.

Radio 1 (Vlaanderen) zond na het overlijden van Jef Geeraerts een songbook uit, met een twaalftal liedjes, om verschillende redenen passend bij het leven en werk van de schrijver.

© Foto: Ellen Goovaerts

Mobiele versie afsluiten